Д-р Анат Сафран:
Ин витро центрове като „New Life“ дават възможност на пациентите с репродуктивни проблеми

Докторът на науките Анат Сафран е водещ консултант на ин витро центрове по целия свят. В периода 1990 – 2005 г. е директор на ин-витро лаборатория, в Университетска болница „Адаса“, Йерусалим, Израел. От 2006 година досега тя е научен консултант в утвърдени ин витро центрове по целия свят.
Като водещ специалист Анат Сафран е научен консултант на Medicover - медицинска компания, предоставяща услуги в здравеопазването, включително в лечението на безплодие в частния сектор, работещи в 10 страни в Централна и Източна Европа, включително Полша, Румъния, Германия, Украйна, Беларус, Молдова, България, Турция, Сърбия и Грузия.
Научен директор на NewLife- новосъздаден IVF център в Пловдив, България, също така - научен директор в InviMed Center на майчинството, на мрежа от пет клиники по асистирана репродукция, извършващи дейност в Полша. Научен консултант към Instituto де Reproduccion Israeli - Panamericano (IRIP), център за стерилитет, работеща в Санто Доминго, Доминиканската република.


- Д-р Сафран, какво бихте казали за дните ви тук като консултант на екипа на "New Life"?  
- Имах забележителни дни. Екипът, който работи тук, в "New Life", е от изключителни професионалисти, хора, отдадени на работата си, на каузата да даряват нов живот. Това е екип, който работи на едно много високо ниво. Защото, нека го кажем откровено – създаването на подобен ин витро център не е никак лесна задача.
- А какво бихте казали за българските пациенти?
- Това, което видях тук не е по-различно от това, което съм срещала в другите европейски държави като Полша, например. По отношения на здравния статус наблюдавам същите репродуктивни проблеми като мъжки и женски фактори. Общо взето, както и в другите европейски държави - смятам, че процентът от 15 на сто за хора, страдащи от стерилитет, не прави изключение. Картината е почти една и съща.
По-важно е те да бъдат насочени за лечение в точния момент и на правилното място. Изключително подходящо е да попаднат в ин витро клиника като „Ню Лайф“, където високо технологичното оборудване от последно поколение се съчетава с уменията на медицинския екип. Пациентите имат нужда от такъв тип центрове.  
- Смятате ли и вие като проф.  Нери Лауфер, че българските двойки с репродуктивни проблеми идват за помощ твърде късно?
- Да, наблюденията ми го потвърждават. Но това е картина, позната за повечето развити държави. От една страна жените отлагат раждането на дете с годините, от друга - двойките с репродуктивни проблеми идват твърде късно.
- За първи път ли сте в България?
-Не, идвам за трети път. Всеки път, когато съм в града, имам доста ангажименти и престоявам повечето време в кабинета. Бях на Античния театър и останах възхитена, той е великолепен.
В Пловдив много ми харесаха и хората – изключително топли и приятелски настроени. С удоволствие ще идвам отново тук, за да помагам на пациентите, но и за да попадам пак в този прекрасен град.