Репродуктивните проблеми торзозят 300 000 българи. Разговаряме с известния пловдивски специалист какви мерки да предприемат тези хора за решаването на своя проблем.


-Д-р Матеев, след като една двойка установи, че има репродуктивни проблеми, веднага ли трябва да започне подготовка за ин витро процедура. Изобщо какви са вариантите за лечение на тези пациенти?
-Ако не може да се постигне бременност по естествен път, се прибягва до методите на асистирана репродукция.
Ако жената има проходими маточни тръби, а показателите на спермогенезата на партньора позволяват, двойката би могла да прави опити за забременяване чрез  инсеминация.
При този метод чрез ултразвук се проследява кога жената има овулация  или се стимулира цикъла в случаите, когато липсва. Партньорът отделя сперма, която се обработва, за да се селектират качествените и подвижни сперматозоиди, и да се отстранят неподвижните, семенната плазма и др. След това обработената сперма се инжектира в маточната кухина с помощта на катетър. Това в най- общи линии представлява инсеминацията. Преди да се пристъпи към нея двойката трябва да отговаря и на други критерии, като например чисти микробиологични посявки, хормонални нива в норма и т.н.
-Може ли една жена без партньор да забременее чрез инсеминация?
-Да, може. В тези случаи се ползва донорски материал от криобанка, към който се прибягва и в  случаите на жени без репродуктивни проблеми, но с портньор с такива.                                                                                                                                                                     За постигане на бременност чрез инсеминация, би могло да се използва и предварително замразен материал от партньора, в случаите на отсъствието му, когато настъпва овулацията или ако на него му предстои химиотерапия или лъчетерапия по повод онкологично заболяване, както и операция и др.
-Споменахте, че хора с онкологични заболявания биха могли да замразят материал. Как става това?
Криоконсервацията е възможност за хора със здравословни проблеми да запазят репродуктивните си възможности. За съжаление насочването от колегите онколози на пациенти с такива проблеми към центрове като МЦ“БОРА“, които разполагат с криобанка, е малко. Хората сами търсят информация за това от различни източници и публикации,, но понякога изпускат подходящия момент. Попадат при нас няколко дни преди предстоящата терапия или операция и тогава единственото, което ни е останало, е еднократно консервиране. А това  е крайно недостатъчно, ако изобщо е възможно да се постигне резултат.
Насоката, в която трябва да се работи, е популяризиране спецификата и капацитета на репродуктивните технологии сред  лекарите. Криоконсервацията е възможност както за мъжете, така и за жените, при които се консервират яйцеклетки или ембриони. Съветът ми към хора с онкологични проблеми е да не чакат последния момент преди предстоящата им операция или терапия, а да се обърнат към нас още при диагностициране на заболяването. Тогава нашите възможности да им помогнем по въпросите за репродукция са значително по-големи.
-Колко инсеминации е препоръчително да направи една двойка?
-Смята се, че ако до 4 най- много 6 инсеминации не се постигне бременност, трябва да се пристъпи към други методи.  А при жени с липса на овулация и без други причини се правят до 10-12 инсеминации, преди да се приложат други методи, като IVF, по-известна като ин витро, или ICSI.