Трите големи лъжи на ГЕРБ - за размера, за целта и за законосъобразността на огромния  външен  дълг, който искат да вземат,  разкри в интервю за радио Пловдив днес народният представител Георги Търновалийски. Първата лъжа е свързана с размера на планирания външен дълг и обяснението, че той ще се използва за погасяване на стари задължения. За целия период 2015 -2017 година България трябва да погаси точно 2.450 млд. евро или около 5 милиарда лева външен дълг.  През 2016 година нямаме плащания. На 1 май 2015 е падежът на мостовия заем за осигуряване на средства във Фонда за гарантиране на влоговете в размер на 1.5 млд евро. На 9 юли 2017 са плащанията по Дянковите облигации, които възлизат на 950 милиона евро. Така че външният дълг, който България трябва да плати до 2017 г, е пет милиарда лева, пресметна финансистът.
Втората лъжа на ГЕРБ е, че този заем ще бъде, за да се осигури финансова стабилност. Това е абсолютно безпочвено твърдение, ефектът е точно обратният – управляващите ни вкарват в дългова спирала , заяви категорично Георги Търновалисйки, член на парламентарната комисия по бюджет и финанси.
Третата лъжа на ГЕРБ е, че емитирането на дълг в размер на 16 млд лева е законосъобразано. Напротив, каза депутатът социалист, управляващите нарушават както Конституцията, така и другия основен закон – този за държавния бюджет, който определя тавана на дълга. За тази година той е малко над 6 милиарда външен дълг , посочи Търновалиски. Ние призоваваме да се спазва закона, той дава сила и свобода, завърши пловдивският депутат от БСП. Той увери, че левицата в парламента няма как да подкрепи ратификация на споразумение за външен дълг с тези параметри.