Техническият директор на ФИСА (Международната федерация по гребане) Светла Оцетова даде кратко интервю за предстоящото голямо събитие в България – световното първенство по гребане до 23 години в Пловдив от 22 до 26 юли. Олимпийската ни шампионка и бивш шеф на родната федерация е проектирала редица гребни канали за състезания от най-висок ранг и от дълги години участва в организацията на почти всяка спортна проява от световен мащаб.

- Госпожо Оцетова, какво ще спечели България от домакинството на световното първенство по гребане до 23 г. през юли тази година в Пловдив?
- В Пловдив се очаква да пристигнат над 1500 участници от около 50 държави от цял свят. Само състезателите ще са около 1000. Отделно ще има 200-300 гости от чужбина. Очаква се да пристигнат и 2-3 хиляди зрители. Това значи заетост на хотели и ресторанти, купуване на сувенири – тези хора оставят парите си в града. Със сигурност ще помогне на бизнеса в града. Втората важна точка е популяризирането на Пловдив като туристическа дестинация. Вярвам, че всички гости ще останат много доволни от гостоприемството, от красотите на града. И тези хора ще се превърнат в посланици на Пловдив по света. Но сред най-важните позитиви от домакинството на това световно първенство ще е популяризирането на спорта гребане сред младите хора в България.

- Готови ли сме и какво още трябва да се направи до юли?
- Пловдив разполага с адекватна инфраструктура за провеждането на първенства от най-високо ниво. Близостта на гребния канал до града е сред най-големите му предимства – това е много хубаво и за състезателите, но и за зрителите. Гарантира създаването на чудесна атмосфера. Съоръжението предлага отлични условия за състезатели, треньори, зрители и медии. Има и чисто състезателен детайл, който гребците от цял свят признават и много харесват. Гребният канал в Пловдив предоставя равностойни условия във всички състезателни коридори на трасето – нещо, което много рядко се среща при другите гребни комплекси по света. Всичко това прави пловдивския гребен канал да бъде признат като един от най-добрите в света. До началото на световното първенство остава да се довършат някои ремонтни дейности по финалния комплекс, да се уточнят списъците с доброволците и последните детайли по организацията на шампионата.

- Говори ли се във ФИСА и за изграждането на втория гребен канал в Пловдив?
- Да. ФИСА е информирана и следи много отблизо развитието на този проект.

- Като технически директор на ФИСА, проектант на някои от най-популярните канали и отговорник за условията на някои от най-големите състезания по гребане как вие виждате перспективите за страната ни след изграждането на втория гребен канал?
- Това ще отвори големи възможности в Пловдив да се провеждат ежегодно големи международни прояви по няколко вида спорт – гребане, кану-каяк и многобройни други водни спортове. С построяването на допълнителния гребен канал възможностите ни да се конкурираме с другите гребни съоръжения се увеличават значително. Възможността състезателите да загряват в отделно трасе, без да нарушават условията в състезателния канал, ще бъде голямо предимство, когато се обсъждат кандидатурите за домакинство на големи спортни прояви.

- Какви са отзивите във ФИСА и в света на гребането от организирането на големи прояви у нас?
- Последното голямо първенство беше през 2012 г. – световното първенство за мъже, жени, юноши и девойки. Успешната организация стана основание България да получи домакинствата на световните първенства за младежи до 23 г. през 2015 и 2017 г. и на голямото световно първенство за мъже и жени през 2018-а. Пловдив ще бъде домакин и на няколко международни прояви по кану-каяк.