Нашите пленуми са място, на което си казваме истината, така Георги Гергов, лидер на БСП в област Пловдив коментира в предаването”Още от деня” на БНТ ситуацията в левицата.  Има хора, които  играят собствените си игри, но полека, лека се чистят. Проблемът в БСП, след последната загуба е мълчанието, това че сега се говори е добре. Националният съвет  се обяви против зависимостите в политиката, не сме влизали в детайли за практиките, но това е практика в целия ни политически живот. Това е  дълбоко деморализиращо системата, но всички си мълчат.  
Факт е, че  БСП първи бие камбаната. Ние продължаваме да вървим надолу. Но не БСП, а обществото, хората, допълни Гергов.
Нашите родители нямат 1 500 евро пенсия като гърците. Те са изправени пред проблема да умират от глад, това е големият проблем, който не се вижда. Има Гранд Каньон между управляващите, които и да са те  и хората. Камбаната трябва да се бие силно. И в богатия пловдивски регион има много бедни, държавата е длъжна  да се грижи за тях, но не го прави.
На въпрос на Димитър Цонев относно предстоящите местни избори през есента Георги Гергов бе категоричен, че БСП ще спечели  поне 6 общини в област Пловдив, като с това ще увеличи резултата си. За пример  лидерът на социалистите даде предстоящите битки в общините Първомай, Марица, Куклен, Сопот, Стамболийски и Лъки където сегашното управление не е на ГЕРБ, Асеновград и Брезово– където БСП е управляваща. Имаме много общини, в които ще се сблъскаме с ГЕРБ и ще воюваме коя за кой. Ситуацията в  Пловдив е различна, коментира шансовете на БСП Гергов.
  Нямаме шансове, редно е аз, като председател на партията да водя отбора Аз имам други проблеми – Руско гражданство, но най-малкото ще водя листата с общински съветници, ако позволяват наредбите и законите, а за кмет или аз или някой друг, който изберем.
Пловдив отдавна е пропилян на базата на това, че ГЕРБ стои здраво на краката си, ГЕРБ изтегли близо 80 милиона кредити, които ще ги връщат всички провдивчани, направиха се доста неща, хората тези неща не ги разбират, не ги виждат...но ще ги плащат така или иначе.. За Пловдив ние ще направим битката. Има доста силни кандидати. Славчо Атанасов, бившия кмет е силна фигура. Каназирева също е силна фигура.
Лидерът на БСП даде  и още един пример за това, че в БСП има демокрация, като припомни че преди дни областния лидер на ГЕРБ си хвърли оставката, шефа на предизборния щаб, но това не се пише, защото по принцип за ГЕРБ или добро или нищо.
БСП  има 18 номинации за кандидати за кмет на Пловдив, въпреки че знаем, че е губеща позицията. А в ГЕРБ е само един – Иван Тотев....Демокрация. На констатацията  на Димитър Цонев, че „ И той има най-големи шансове се оказва... ” Лидерът на социалистите в областта отговори: „Не, той си има шансовете, има си плюсовете. Иван направи много за града и сигурно ще повтори мандата, но ние ще присъстваме усилено в местния парламент и ще си казваме думата и ще трябва да се съобразяват с нас.”
Ние нямаме лобисти, ние имаме една генерална генетична грешка дълги години. Тя е, че когато дойдем на власт, изведнъж във власта, в управлението виждаш едни хора, които никога не си ги виждал. Така наречените технократи и специалисти. Затова нашите хора ни наказват. Тази пропаст между централното ръководство и хората долу ни доведе до мястото, където сме сега, смята лидерът на левите в Пловдив. Може ли 120 годишна партия да няма партийци, които да сложим на определени постове – за министри, за началник отдели, за зам. министри – не. Хора, които не сме ги виждали въобще на Позитано или при хората долу да агитират или да правят партийна работа, изведнъж се озовават на важни възлови постове. Те чакат. Минат 4-5 години и хоп, явяват се тия хора. С новото костюмче, лъснат, стегнат и той много ставал. А нашите хора какво да ги правим? И те затова нашите хора ни наказват. Категорично ни наказват. Защото ние отиваме и започваме да ги агитираме... Тази пропаст между централното ръководство и хората долу доведе до това положение да ни накажат хората. Не може единия път да вземем 100 000, а другия път да вземем 40 000. Къде са 40 000? Слаб 2! Писали са ни двойка. Повече такива грешки не трябва и няма да правим.
 Петър Чобанов къде е? В ДПС. Пламен Орешарски къде е? Не го виждам, не го знам. Не ми се е мярнал в БСП. Той не е бил член на партията, но аз съм тичал и съм агитирал за него. И съм убеждавал и съм слагал името си и авторитета за него. И не само аз. Всички партийни лидери ..... Къде са тия хора? И това е само това, което крещи. И навсякъде надолу ние направихме тази грешка. Технократи били, специалисти били. А нашите хора какво да ги правим? И те са специалисти. Не! Така кадри не се задържат. Затова сме на този хал, заключи Гергов.