Кандидатът на БСП за кмет на Пловдив се даде интервю за Радио Пловдив.   се изказва критично за високите местни данъци в града  и срещу  модела на управление на принципа "проба-грешка".

-Защо искате да сте кмет на Пловдив? Какво ви накара да се захванете с това?

- Най-напред, защото съм председател на партията и е редно аз да играя, а и постоянно ми се подмяташе, че виждаш ли Гергов пак ще изкара човек. Тъй че, който и да бях пуснал, все щяха да кажат виждаш ли, този е човекът на Гергов. И по-добре аз като съм председател на партията да участвам в тези избори и, разбира се, няма да клиширам нещата и да повтарям колегите, но Пловдив има нужда наистина от сериозна промяна, сериозна промяна. А ако става въпрос за личната ми амбиция от всичките тези кандидати, които участват, аз съм човекът, който в годините се е изсипвало с тонове помия върху мене. Значи, ние сме много различни и петте кандидата. За тях не може да се каже нищо лошо, а за мене толкова много е говорено и толкова много фантазии и емоции са вложени в моето име от много хора от града, които се опитват да се пробват върху мене, тъй че имам нужда от тов, да си изчистя името и каквото и да стане на изборите това не е толкова от значение колкото да се разбере какво всъщност е Гергов и какво мога да направя. Аз смятам, че мога да направя много неща за града и лошият имидж, който ми е направен в града, колко ще ми изиграе лошо шега не знам, но в цялата програма, която аз за себе си поставям смятам, че ще покажа кой съм и какъв съм. И ми е време – на 58 г. съм човек, улегнал, можещ, знаещ, ще играя за честта на пагона всъщност.

-Ако това е личната ви амбиция приемате ли кредитирането си като опит да стабилизирате позициите на вашата партия – на БСП?

-Абсолютно, абсолютно. И въобще ато се каже БСП, веднага се казва комунисти и се започва там по майки, по бащата и по всички останали. Но когато има в България проблем винаги БСП е насреща да вади кестените от огъня. Няма да давам примери, всеки един човек в Пловдив е достатъчно интелигентен и грамотен да знае, че в България, когато е тежко идва БСП. И БСП е партията, която винаги е била отговорна и е понасяла поражения за благото и в името на българина. Опозицията не го признава и е нормално да не го признава, но това е истината. Тъй че амбициите в БСП, особено след последните избори, когато ние загубихме главоломно, всичко това да се изчисти и да започнем наново с ясни стратегии  и политики особено за нашия град. Много на тъмно много неща се решават на парче, много неща се решават на коляно, всичко това може да се изговори и да се каже – виждаш ли сега колко е лош сегашният кмет или да се говори за конкуренцията по същия начин, на тези момчета и момичета откъде идват, всъщност откъде имат пари даже да си правят кампанията, какво целят, на кой какво са обещали, от кой са зависими. Това всичко ако се влезе в тази просека, пътека по този начин да правим кампанията няма да се получи нищо, няма да се получи нищо. Ще се изговорят много помии, много волни съчинения на журналисти, пробващи се или получили пари за това нещо, загубено време, измама на съгражданите и въобще трябва да се направи така, че да се види кой какво представлява.

Значи, хубаво ви е предаването, но беше по-добре да ни съберете всички на масата и не този да отсъства или онзи на отсъства. Щом си кандидат-кмет – заставаме там на масата и всеки си казва своята стратегия и своята визия, и това, което може да направи за града. Нека хората да преценят кой колко пари струва и може ли да заложим на тези хора.

-Тук си позволявам да ви прекъсна като  кажа, че на 24 септември Радио Пловдив кани всички кандидати за кмет на безплатен предизборен дебат, така че, ето, тази възможност ще е другата седмица.

-Едно е да ги каните, едно е да дойдат.  Значи, брой ме, пиши ме, че ще дойда ако знам, че всички ще дойдат. Иначе да дойда там и някой да ме гледа отстрани и да е над нещата – няма да се случи. Гарантирате, че другите ще дойдат – имате ме и мене. Но аз ще направя всичко възможно да си изложа моите виждания и стратегии по отношение промяната в града през цялата кампания и ще казвам това, което мога да направя. Няма да казвам невъзможни неща, няма да обещавам невъзможни неща. Аз съм сигурен, че ще дойде време, когато наистина ще се чуе и ще се върне лентата назад и ще види какво съм казал и какво се е случило, защото по този начин Пловдив не може да си върне своето име, по този начин Пловдив отива по наклонена плоскост и съсипваме един вековен град. И това историята няма да ни го прости и разберете – крайно време е. Ето, днес се гласуват, дават се шансове за още увеличение на данъците. Та ние малко ли данъци плащаме в Пловдив? Един „Форд” – малък „Форд” Фокус  в Пловдив му е 630 лв данъкът, в Калояново му е 30 лв данъкът. Един апартамент 100 квадрата в Пловдив е 700 лв данъкът, в което и село да избереш около Пловдив, изберете си едно село, защото на Пловдив и това му е проблем, че е затворен град, той няма едно населено място около себе си, е 10 пъти по-евтино отколкото там къща на два етажа с два декара двор – плащаш 17 до 23 лв. Повече какви примери да давам? За чистотата ли да говоря? Първото, което направя въпреки, че това е най-лесното, моите уважения за розите, които Тотев направи по булевардите, но защо не видим какво е междублоковото пространство. Първото, с което аз ще се заема и е без пари и е лесно – да се оправи междублоковото пространство и къде хората да имат място да си спрат колата, ми той гази до колене в кал само при първия дъжд и когато отиде до блока си. Това отдавна трябваше да се случи. И е без пари. Не е толкова скъпо удоволствие да направиш удобство за хората, които в Пловдив масово живеят в блокове. Вече не говоря за генералните неща, които трябва да се случват и аз го казах в други интервюта и сега ще го повторя – няма да мине номерът със замазване по отношение на градинки, на шадраванчета, на фонтанчета, на тротоарчета леки, които са по-лесни за правене – това няма да се случи в града ако не приемем стратегия – стратегия за развитие на град

По отношение на парите, които събира Пловдив и с които може да си позволи от тук насетне, защото на практика ние изтеглихме  сега по този мандат 30 милиона лева кредит, което означава, че трябва да върнем на банките 55 милиона и по времето на Чомаков 50 милиона, което означава  75 милиона, което означава, че ние сме вече над 120 милиона, които трябва да върнем на банките, затварят пътя на Пловдив по отношение на теглене на кредити. И като отворим стенограмите в общинския съвет и като видим, че на всеки един общински съвет основни точки вътре са продажба на имоти – по 20 най-малко, и се видят и цените, на които се продават и начинът, по който се продава, и всичко това ако му казват, че е прозрачно и че е правилно и вие от тук нататък ако изграждане бюджета на Пловдив на базата на продажби в един момент няма ли да осъзнаем, че то няма какво да продаваме. Пловдив е изпречен пред сериозна икономическа  и всякаква криза – и морална, и стратегическа.

Развитието на Стария Пловдив – ако можем ние с нещо да допринесем и да вкараме пари в този бюджет, това е развитието на града по отношение на културното наследство и това, което има Пловдив като таргет. Някой да говори на тази тема? Никой не си дава сметка, че ние газим във водя и сме жадни. Не може да сме най-скъпият град и същевременно да отиваме на еди кое си място. Не може да бъдем марионетка на София и да чакаме министъра на финансите да ни даде такъв бюджет какъвто му се откъсне от сърце. А трябва да си ги отвоюваме тези неща и да не чакаме милостиня. Пловдив не трябва да живее на базата на милостиня.

-Какво бихте направили за децата в града, имате ли идеи?

-Това, което го развалиха – всъщност бяхме постигнали едни добри параметри по отношение на безплатни детски ясли, по отношение какво се случва с детските градини, по отношение какво се случва с училищата, разберете в тези тежки времена, в които днес е първият учебен ден и 50 % от хората, които пращат децата си на училище, нямат пари да изпратят децата си на училище. Това е ужасно. 13 хиляди първолаци тази година не прекрачват в учебната стая. Няма ги. Какво чакам, всъщност? Да излязат поредната порция деца, които завършват и да заминат за чужбина. С какво ги привличаме в Пловдив, че  тези деца да ги запазим и да останат. Ето, аз искам да дам един пример – в София ЦУМ е моя собственост, не вървеше, с години не вървеше. В момента имам 1200 програмисти, които са разположени на шести, пети, четвърти, трети етаж. Американски компании, които дойдоха и наеха тези етажи, реновирахме ги, направихме ги с двоен под, с климатизации и вътре работят, ще станат над 1200 човека тук до края на октомври. Но това не е стратегия на София – това е даденост. А ние нямаме ли даденост? Като изключим туризма, виждате панаира – той почти през цялата година стои празен, защото има 50 мероприятия, които не могат да запълнят тези площи, които ги имаме в панаира.

Виждате, че бизнесът тотално е загърбил Пловдив. Транспортни фирми излязоха и се регистрираха по селата. Другите хора, които имаха възможност за инвестиция отидоха да инвестират на Слънчев бряг и навсякъде другаде и в София, и къде ли не, но в Пловдив няма инвестиции. Защо си мълчим? Защото витае страх. Кога ще се вдигнат хората и ще преодолеят този страх? 25 години бизнесът се навира в ъгъла и като се каже бизнес е мръсна дума. И веднага започват да се употребяват и да се пробват, кой разбира и кой не разбира, върху бизнеса. А това е нещото, което прави всъщност тези 60 милиарда бюджет на държавата, това са хората, които вадят парите и в общината. Няма да се случи само с продажби. Само с продажби ще се озовем в един момент, че няма какво да продаваме. В един момент ще се окаже, че сме и длъжници, и внуците ни, и всички останали.

И затова трябва да се избере подходящият човек, който може да управлява, който знае как да вади пари и да бъде достоен и честен пред хората, това, което обещае да го изпълни. Защото ги виждаме как влизат във властта и как излизат от властта. Нима аз не виждам как са дошли определени хора и в следващия момент виждам стандарта им и начина им на живот. Аз съм бил винаги в частния бизнес. Хубав, лош, добър – това съм аз. Но съм на 58 г., амбициозен съм, така съм възпитан, мога, знам и затова искам да се предложа. Ако искат да ме изберат – добре, ще дам всичко от себе си. Аз го декларирам – за мене е голямо предизвикателството и ще направя всичко възможно с това, което умея. А, че аз какво умея? Умея да управлявам, умея да комуникирам с хората и моите баланси са винаги положителни. Аз съм човек, който побеждавам. Може би трудното ако днес го отстраня, невъзможно ще бъде утре. Но съм се доказал във времето. Тук няма да избираме нито любовници, нито красавци. Избираме управленец, който трябва да управлява правилно града, да дава правилни насоки и да направи така, че всеки пловдивчанин да се гордее с нашия град.

 В крайна сметка това искаме да предложим. И това, че аз съм кандидат на БСП нищо не значи. Аз широко отварям ветрилото към всички политически партии да знаят, че работим за Пловдив, за България, за българина. В никакъв случай не се ограничавам в строго партийни решения, които едва ли не да вкарат в някакво русло. Така съм заявил и на другарите, когато ме избираха за кандидат. Кметът на Пловдив трябва да бъде кмет на Пловдив.

 В никакъв случай да се ограничаваме строго партийно и да изпълняваме партийни повели, които ще съсипят града. Затова ни доведоха до тук, защото избираме хора, които са от партия един файтон и имат 50 човека зад себе си и всичко е комерсиално и клиентилисти, които гледат службичката или избираме посочени отгоре хора, които не са познати и не са управлявали 5 лева. Или други симпатични, които обясняват колко са добри и че нищо не са направили, но тези хора са незначителни. Един човек, когато не е направил нищо, когато един не го обича или друг не го мрази, този човек не ни трябва за управленец. Човекът, който управлява трябва да има собствено лице, да знае, че това може да го направи, да го е доказал и хората да могат да го видят и да го припознаят.

 Иначе ще се живее в тези условия, които са. Ако им харесва този начин на живот – нека да гласуват по друг начин. Дошло е време да се избира управленец на града, който може наистина да сложи всички неща по отношение на данъци, по отношение на разходване на пари, по отношение на приходи на пари в общината. Това да се затвори като цял цикъл, а не хора,  които не могат да ти прочетат един баланс ги слагаш да управляват 200 – 300 милиона. Нали разбираш, че се решават работи на коляно. Тези хора трябва да ги учим на варианта проба – грешка, проба – грешка. Кой плаща грешките? Пловдивчанинът! Защо живеем при тези условия, защо плащаме тези данъци, защо ни се харчат парите на гьотере, на прищевки. Не съм съгласен с това управление и колкото и да съм партийна фигура аз искам да бъда кмет на Пловдив, за да променя града – толкова, колкото ми се даде възможност. В никакъв случай за мен това лично не ми трябва. Както се знае аз съм достатъчно успял човек и мога отстрани да си гледам сеира и не ме интересува. Не мога обаче да го направя това нещо. Така съм устроен. Аз съм от онова поколение хора, които сме научени на ред и дисциплина. Не може да се скрие, че хора, които са били спортисти, защото аз също съм бил спортист, няма ред, няма амбиция, няма спортна злоба и всичко останало. Така сме научени нашето поколение.
Ако Пловдив иска да бъде друг, може да е много грубо казано, човекът, който може да го направи това, съм аз. Ако ме изберат – ще видят, ако не ме изберат – здраве.