Йордан Василев е 35 годишен, женен с две деца. Коппютърен инженер и отдавна  развива собствен бизнес в  IT сектора.

Той е кандидат на БСП за кмет на район „Източен“ и е в листата за общински съветници, като до издигането му се стига след натрупаният близо 15 години партиен стаж.

- Г-н Василев кандидатирате се за кмет в един труден район, какъвто е "Източен". Каква е вашата визия за неговото развитие?


- След многото проведени срещи мога да заявя, че жителите на квартала искат най- накрая да се почувстват пловдивчани. Това може да се случи, като на първо място се осигурят ред и сигурност. Те трябва да се реализират съвместно с органите на МВР. Трябва да се изгради система видеонаблюдение на ключови места и сътветно център за наблюдение, който да сигнализира и изпраща патрулите при забелязани проблеми. Възстановяването на подлезите на булевардите "Мария Луиза" и "Цариградско шосе" във вид, който ще ги направи  достъпни за гражданите. Инфраструктурата се нуждае от постоянна поддръжка. От срещите ми с хората получих много оплаквания, че районното кметство е положило малко усилия в това отношение, с изключение на калпавите ремонтите преди изборите.
 

- Квартал "Столипиново" е пълен с проблеми. Над 90% от постройките са незаконни. Вашето виждане за решаването им?


- Продължавам да държа, че за "Столипиново" съвместно с държавата трябва да се изработи стратегия.  Опитах да инициирам среща, съвместно с народния представител Георти Търновалийски, на която да обсъдим проблемите и да предложим решаването им. Но явно е по-лесно положението да се запази същото – търговията с гласове да продължава, а фондации пак да прибират по 1.5 милиона лева от общината. Така обаче няма да се реши нищо. Нужна е промяна. Нужна е Стратегия за Столипиново.


- Как ще подобрите работата на администрацията в района?


- Може да прозвучи като клише, но администрацията трябва да е близо до хората. В случая с този район имам предвид, че кметството не трябва да се мести в бившия хотел на Ванко 1, между два големи булеварда, на едно от най-натоварените  с автомобили и некумоникационни  места. Тук не може да се пресича безопасно улицата, нито има удобни места за паркиране. Тогава за какви административни услуги ще говорим при положение, че бъдещата сграда на кметството е трудно достъпна за хората от района.


- Как преминава предизборната кампания?


- С конкуренцията мога да кажа вяло и дори скучно, с изключение на плакатната война в последните дни. Създава се впечатление, че всичко в града е предрешено предварително, а изборите ще бъдат спечелени от управляващите в момента. Внушава се, че след като 10 000 души работят в Общината и в нейните фирми властимащите ще победят на вота. Затова ако не искаме отново "Столипиново" да реши съдбата на Пловдив, призовавам гражданите да гласуват. Като при избора на Общински съвет не трябва да забравят и преференциите. Моята е преференция 26.


-Каква промяна е необходима на града?


- Пловдив трябва да стане привлекателен за бизнеса, но това няма да се постигне със самоцелно построяване на бизнеспаркове. Необходими са данъчни облекчения и ангажиране на потенциала на висшите и професионални учебни заведения за осигуряване на квалифицирана работна ръка. По този начин приходите на общината могат да се оптимизират не само със заеми и с повишаване на налозите.

- Какво бихте казали на пловдивчани в навечерието на вота?


- Да знаят, че не всичко е предопределено и вотът зависи от тях. Да намерят време в неделя и да отидат до урните. Те сами решават кой ще ги управлява пред следващите 4 години.