Йордан Василев е 35 годишен, женен с две деца. Компютърен инженер и отдавна  развива собствен бизнес в  IT сектора.
Има близо 15-годишен партиен стаж. Беше кандидат на БСП за кмет на район „Източен“ и кандидат за общински съветник. От изборите временно оглаяваи структурата на БСП в „Източен“, след като председателите на райони подадоха вкупом оставки по искане на лидера в Пловдив Георги Гергов.
 
-    Г-н Василев, получихте ли предложение да бъдете назначен в някое от районните кметства в Пловдив?
-    Не, по никакъв начин. А и БСП в момента е във ваканция.
-    Ваканция като на народните представители?
-    Да, нещо такова. До 10 януари партийната централа в Пловдив e бъде заключена. За всеобща изненада обявената първоначално почивка до 4-ти беше продължена със седмица.
-    Все пак известно ли ви е да са водени разговори за назначения в администрацията на район „Западен“, както обяви кметът Иван Тотев? Кой е дал отказа? Досега се твърдеше, че БСП е партия, която не се ръководи еднолично.
-    Вероятно са се обаждали на председателя на БСП в Пловдив. Това е нормално. Но нямаме обратна информация, не са ни търсили за мнение в района. По принцип и да ни искат, БСП не може да участва. В противен случай ще излезе, че всички политически сили са в управлението. Абсурдно е една власт да няма опозиция и коректив, всички да са съгласни и никой да не носи отговорност за допуснатите грешки.
-    Каква е ситуацията в БСП в момента, изключвайки ваканцията?
-    В очакване на борбата между клановете на високите етажи – кой да я оглави. Както се знае единият е с ГЕРБ, а другият – против партията на Бойко Борисов.
На 31 януари БСП влиза в цикъл от отчети и избори. Предстои на много места да бъдат избрани нови председатели след влизането в сила на правилото за мандатност. Според устава председатели, изкарали 2 последователни мандата, нямат право да се кандидатират отново.
-    Това означава, че Захари Георгиев сега би могъл да се кандидатира отново?
-    Да, така е. Дали ще е полезно обаче, е друг въпрос. Има нужда от ново лице за лидер.
-    А има ли нови лица?
-    За да стане това, БСП трябва да чуе предложенията и мненията и да се съобрази с организациите по места, а не да се правят тънки сметки за подкрепа на национално ниво и да се назначават удобни хора, най-често безгласни, на висши партийни постове.
Ясно е, че за Пловдив няма подходящ кандидат за лидер и който и да е, ще е компромисен вариант. Проблемът тук е, че БСП отдавна забрави да развива кадрите си и между поколението, което сега ръководи партията и моето, на 30-35-годишните, зее огромна празнина – членска и кадрова. Няма подготвени хора и популярни лица, изграждани за политически лидери.