Мислите си, че в Пловдив са изгорели складове, които са културна ценност? Има нещо такова. Всъщност в събота вечерта на 20 август изгоряха последните останки от държавност в България.

Институциите още тлеят в руините на тютюневите складове, но са мъртви. Вонящи трупове. През последните години бяха безпомощни, безразлични, съмнителни, корумпирани, прикрити, антибългарски, антинационални. Вече ги няма. Оцелелите от българското племе вече нямат нужда от тях. Дали пожарът в Пловдив е умишлен? Вие как мислите? Почакайте след седмица-две да започнат мащабните строежи от бизнес проекта и ще имате отговора. Дали ще се докаже – няма значение. Прокуратурата се била самосезирала и щяла да разследва. Прокуратурата трябваше да се самосезира, когато собствениците започнаха да рушат складовете, за да строят хотел ли, МОЛ ли, нещо друго ли... Какво направи досега държавното обвинение? Едно голямо нищо. Нищо не направи и общинската управа. Кметът Иван Тотев не го бива дори в изявленията и лицемерието. Изтъкването на формални разрешения не може да заблуди никого. Полицията също е безсилна, незаинтересована и неадекватна. След унищожителния пожар всички оправдания, обяснени и цитирания на алинеи и точки от закона ще са излишни. Хаосът в държавността е факт. Ще избоде очите ни, докато ни пробутват някакви офицери, взели се насериозно, че са подходящи за държавен глава. Премиерът-пожарникар ще намери поредното обяснение как той се е старал да опази складовете, ама злосторници зад гърба му са го предали. А прокуратурата – знаете – е независима. Може, но не и у нас. Тук тя е силно зависима политиците, мафията, корупцията и собствената си посредственост. Не се ли уморихме да наблюдаваме целия този маскарад?!

Пловдивски огнеборец – ще спестим името му – коментира, че тези, които са поръчали палежа е трябвало да го направят още преди да почне разрушаването на складовете и да се разрази скандал. Тогава съмненията щели да са по-малко. Наивен човек е този пожарникар. Той, както и други наивни българи, все още си мисли, че на някого му пука за съмненията и фактите... Случаят ще се замаже, както обикновено. Защото става дума за пари. Ченгета и прокурори няма да издържат на „щедрото предложение” и разследването или ще се проточи с години, или ще обяви, че пламъците са избухнали случайно. Възможно е да чуем и за „неизвестен извършител” – универсалната фраза за безхаберие и липса на държавност.

Честито поредно унижение.

Честито поредно ограбване.

Честито поредно предателство.

Свикнахте ли?

 

Николай Иванов Frognews.bg.


П.П. Вече има и виц по повод огнената случка:

Министърът на културата Вежди Рашидов разпоредил проверка на изгорелите складове...

Както се казва: след дъжд качулка, след пожар - Вежди.