Изказване на кмета на район "Източен" в Пловдив Николай Чунчуков, че  предстои събарянето на 40 къщи в квартал "Столипиново", тъй като били незаконни и в опасно близост до река Марица разбуниха страстите на ромите, живеещи в тях.
"Кръв ще пролеем, но няма да позволим да ни съборят жилищата, които сме изградили с с двете си ръце без чужда помощ. Вярно е незаконни са, но няма къде другаде да отидем. Властта се сеща за нас сама като дойдат избори", заканиха се ромите. Последните им думи най-вярно отразиха ситуацията в Пловдив. Просто районните кметове от ГЕРБ се включиха в предизборната кампания за парламент  на своята партия. Още от понеделник заваляха съобщение, която гласяха "Ударни ремонти в "Северен", " В Западен ремонтират улици и детски площадки", в "Тракия" асфалтират най-важната улица" и други от подобен род. За да се стигне до безспорно най-проблемния и същевременно атрактивен квартал "Столипиново". След като се похвали с тройно повече средства за капиталови разходи кметът на район "Източен" хвърли бомбата как ще събаря незаконни ромски къщи.  Днес техните обитатели му зададоха един простичък въпрос, а именно защо казва това сега. Николай Чунчуков отговори, че още от септември се е обмисляло  това решение и допълнително внесе напрежение. Ромите го запитаха защо казва това сега, а не преди два месеци и след след края на изборите. Те бяха категорични, че акцията е предизборна и целта й била „да радва българската част от населението”.

Хората настояват властите в Пловдив да им осигурят други места за живеене преди домовете им да бъдат съборени. Планира се това да се случи до няколко месеца, каза кметът на район "Източен" Николай Чунчуков.

„Бежанците идват от други държави и им осигуряват всичко. А на нас какво ни осигуриха?”, попитаха местните. Явно заради повече гласове управниците в Пловдив са готови да предизвикат напрежение с непридвидими последици.