За първи път в историята на град Пловдив по покана на Българо-немския кастрационен център под тепетата утре пристигат ветеринарни лекари от един от най-реномираните университети в САЩ – „Корнел”. Шефът на екипа Доктор Пол Маза, професор по ветеринарна медицина, е участвал в множество кастрационни програми в цял свят. От 7 до 13 юни т. г. ще гостува заедно с професионалния си екип в Пловдив. Специалистите, ръководени от доктора на престижния световен университет, ще обработят напълно безплатно между 200 и 250 животни. На подобна акция преди 2 години в София екипът на д-р Маза е останал с отлични впечатления от професионализма на българските ветеринарни лекари и от усилията на обществеността да намали страданията на бездомните животни. Затова и решава през юни 2017 г. да се върне в страната ни, с надежда да разпространи идеята, че кастрацията е единственият хуманен начин за намаляване на популацията на нежелани бездомни животни и болестите, разпространявани от тях. Д-р Маза бе така любезен да даде интервю за Българо-немския кастрационен център.

 

-Защо избрахте да се върнете в България и особено в Пловдив?

 

-Нашето първото посещение в България (организацията ни се казва FARVets) през 2015 г. беше успешно по отношение на възможността да помогнем на нашите местни партньори - ветеринарите в „Добро Хрумване”, със стерилизация на улични кучета и котки, по отношение на съдействието, което оказахме на нашите студенти по ветеринарна медицина да получат повече клиничен опит, и особено във връзка със съприкосновението ни със страхотната култура и природа на България. Тогава бяхме в София и сега сме щастливи да посетим Пловдив по покана на „Помощ за бездомните животни - България”. И според данните, които имаме, в Пловдив преобладават бездомните котки, което е различно от всички предишни места, които сме посетили, така че е хубаво сега да се съсредоточим върху котките.

 

-Какви са предимствата и недостатъците на програмите за стерилизация/кастрация на бездомните животни?

 

-Плюсовете са, че помагаме за предотвратяването на нежеланите бременности, които пък намаляват проблемите с пренаселеността. Това е от полза за общностите, в които живеят тези кучета и котки – намалява се честотата на ухапвания, разпространението на болестите и неудобствата от твърде много кучета и котки на едно място. Друг плюс е възможността да се помогне на общностите да осъзнаят способността си да поддържат тези програми. И тези клиники са начини да приобщим хората към една цел. Недостатъците, за съжаление, включват понякога съпротива от страна на общностите, които не осъзнават ползите. Също така, ако постигнатото от тези клиники и кампаниите им не може да бъде продължено, крайната цел - справяне с проблемите с пренаселеността и хуманното отношение към бездомните животни, изглежда непостижима.

 

-Въз основа на какви критерии избирате държавата и организацията, с които бихте сътрудничили локално?

 

-Организацията ни FARVets обича да работи с общности, които се нуждаят от помощ, такива, които не разполагат с редовна ветеринарна помощ, която да отделя ресурси за поддръжката на подобни клиники за стерилизиране/ кастрация. Ние сме готови да работим във всяка страна, която се нуждае от нас, както и с всяка организация, която може да ни помогне да се организираме в тази страна. Много пъти сме получавали заявки дори не от организации за хуманно отношение към животните конкретно, а от такива, които се интересуват от многото проблеми, пред които са изправени техните местни общности. Някои от конкретните критерии за избор на страна включват възможността за това не местни ветеринарни лекари да направят операция в тази страна и дали нашите домакини партньори могат да получат необходимите за тази дейност консумативи, които ние не можем да внесем.

 

-Какво прави един ветеринарен лекар успешен?

 

-Състрадание - както към хората, така и към животните. Сериозно отношение в работата, способност за работа в различна среда. Винаги любопитно отношение. И най-важното е съвместната работа в екип и способността за решаване на проблеми.

 

-Какво Ви мотивира да работите с бездомни животни?

 

-Тези бездомни животни нямат собственици, които да се грижат за тях, така че е хубаво да можеш да им помогнеш. Те са живи същества със своите чувства и емоции, проблеми със здравето и това как се чувстват, така че заслужават състрадание. Също така, като помагаме за намаляването на пренаселеността от бездомни, диви и улични кучета и котки, можем да помогнем на екосистемата - намаляваме разпространението на болести, загубата на диви животни и унищожаване на местообитанията им.

 

-Пътуването е част от работата - харесва ли ви? Кое е най-екзотичното място, където сте работили?

 

-С екипа ми наистина обичаме да пътуваме като част от нашата работа, чрез нея можем да посетим нови места, да се запознаем с нови култури, да срещнем нови хора. Едно нещо, което изглежда постоянно, е любовта към кучетата и котките, които много хора във всяка страна имат, както и желанието им да бъдат състрадателни. Най-често пътуваме до Латинска Америка. Най-екзотичното място е остров Koh Phayam в Тайланд. България е първото и засега единствено място, което сме посетили в Европа, и много я харесахме.

 

-Според уеб сайта на най-добрите университети (Top Universities web site) Университетът Корнел се подрежда на 2-ро място в света за преподаване на ветеринарна медицина и на 16-то място сред всички световни университети. С какво най-много се гордеете като преподавател в тази академична институция?

 

-Изключително горд съм, че съм част от Колежа по Ветеринарна медицина на Университета на Корнел и по-специално поради желанието и способността да бъдем отговорни граждани във ветеринарната медицина и извън нея на местно, регионално и глобално ниво и да помогнем на нашите студенти и на другите да станат отговорни граждани.

 

При интерес всеки желаещ може да се свърже с Немския кастрационен център в Пловдив на тел. 032 207 379.

 

Младата организация „Помощ за бездомните животни - Щройнерхилфе Булгариен” стопанисва Българонемския кастрационен център от 2017 г. Екипът е посветен на каузата да намали страданието на животните, да разпространи посланието, че животните по улиците не живеят в природата, защото нищо от външния свят на един град вече не е част от природата. Фондацията съзнава, че не може да помогне на всяко вече наранено животно и не може да работи само със собствени сили. Но младите доброволци вярват, че с общи усилия и с участието на обществеността заедно може да се намали, а дори и да се спре страданието.

Акцията има за цел да поощри загрижеността и отговорността на пловдивските граждани към бездомните животни и да привлече повече хора към каузата за облекчаване на страданията на улицата. Кампанията под мотото „Как може да спасите 100 улични животни? Като кастрирате едно.” със сигурност ще допринесе и за цялостния положителен облик на Пловдив, който се готви усилено да бъде Европейска столица на културата през 2019 г., смятат организаторите.

Кастрацията е рутинна операция, при която се премахва възможността на животните да се размножават. Интервенцията отнема само между 5 и 10 минути и се прави напълно хуманно и с най-съвременни средства и методи. Екипът на д-р Маза е извършил десетки хиляди кастрации в цял свят.