Върховната административна прокуратура (ВАП) извърши проверка на органите на МВР, оторизирани да осъществяват контрол за движение по пътищата и реализиращи административно-наказателна отговорност за нарушителите. Проверката е за периода от осъществената намеса на прокуратурата по предходната проверка през 2016 година до края на първото полугодие на 2017 г.

Според данните на ВАП за периода на контролната проверка броят на съставените актове за установяване на административни нарушения (АУАН) и електронни фишове е нараснал значително в сравнение с предходно проверения период.

Това означавало, че в резултат на предприетите мерки по реда на надзора за законност от страна на ВАП е преодоляна негативната тенденция в тази насока.
Същевременно ВАП констатира, че не се отчита положителна тенденция по отношение на качеството на административно-наказателната дейност в по-голяма част от структурите на МВР. Това било видно от броя на отменените наказателни постановления.

Поради това ВАП прецени, че трябва отново да сезира директорът на Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП) за необходимостта от подобряване качеството на работата при осъществяване на административно-наказателната дейност

Според ВАП трябва да се подобри и контрола върху стриктното спазване на законовите изисквания при реализиране на административно-наказателната отговорност.

Припомняме, през 2016 г. съвместно с окръжните и районните прокуратури в страната Върховна административна прокуратура извърши проверки по Закона за движение по пътищата на дейността през 2015 г. Проверката отново обхвана изпълнението на правомощията от органите на МВР, оторизирани да осъществяват контрол за движение по пътищата и реализиращи административно-наказателна отговорност за нарушителите.

В сравнение с 2014 и 2013 г. проверката от 2016 година констатира негативни резултати и пропуски в административно-наказателната дейност на контролните органи, сред които намаляване броя на съставените актове за установяване на административни нарушения и електронни фишове, както и значителен дял на отменените наказателни постановления. Тогава директорът на ГДНП беше сезиран за това.

Настоящата проверка на ВАП била мотивирана и от тежкото пътно-транспортно произшествие от 05.07.2017 г. на АМ "Тракия". По указание на ВАП ГДНП извърши контролна проверка с идентичен предмет за периода до края на първото полугодие на 2017 г.