Елица Тодорова сбъдна една от своите мечти. Пред хиляди хора в Девин тя изпя химна на Родопите "Бела съм бела, юначе" под съпровод на над 101 гайдари. На сцената на фестивала "Чуйте Девин" се събраха в обща формация музикантите от гайдарски състав "Девин", "101 каба гайди" и гайдарски състав "Дельо хайдутин".
1.    Елица, наскоро ти сподели, че си сбъднала една своя отдавнашна мечта - да пееш в сърцето на Родопите с цял гайдарски оркестър. Разкажи ни за това свое участие във фестивала "Чуйте Девин" - какво беше усещането да се качиш на една сцена с гайдарите от Гайдарски състав "Девин", "101 каба гайди" и гайдарски състав "Дельо хайдутин" заедно?
    Благодаря за поканата на организатора Емил Иванов, че прие идеята ми да направим специално изпълнение на „Бела съм бела юначе“ - химна на Родопите - аз и тази сборна гайдарска формация. За мен това беше мечта. В бъдеще отново бих пяла с тях, защото те са сред феномените на културно–историческото ни наследство. Бих ги сравнила с „Бистришките баби“. Както знаете те са включени в Списъка на световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО. С Бистришките баби също съм пяла и свирила  на една сцена през 2012 година. Да запееш до толкова много гайдари, които в един и същи миг си вземат въздух, да усещаш емоцията и диханието им, готови да засвирят музика от корените и извора ни е наистина велико !
2.    Какво е за теб звукът на българската гайда?
За мен гайдата е свещен инструмент.
3.    Напоследък те виждаме на сцената в партньорство с младите музиканти Мартин и Кристиян Пищолски. Какви проекти подготвяте заедно?
    Да, творческото ми сътрудничество с тях е прекрасно. Те са като войници - дисциплинирани, талантливи, вслушващи се в съветите ми, братски ми помагат да осъществяваме нови музикални идеи. Когато сме заедно, можем да пеем, свирим и репетираме повече от 5 часа без никаква умора. Когато има любов и хармония  в екипа, се постигат трайни успехи. Планираме две големи турнета в чужбина и България през 2018 година, които засега ще запазя в тайна. Когато сме готови с всички детайли, те ще бъдат обявени в официалният ми сайт: www.ElitsaTodorova.com.
4.    Ти си пътувала по цял свят, навсякъде си пяла и свои авторски песни, и български народни песни. Твърдиш, че навсякъде по света хората искат да слушат български фолклор. Как си обясняваш това въздействие на нашата народна музика и според теб успяваме ли достатъчно ние българите да оценим богатството, което имаме?
    Нашият фолклор е уникален - мистичен, ритуален, обаятелен. Няма еквивалент никъде по света. Носията, танците, шевиците, песните, ритмите и духът ни са на световно ниво. Вдигала съм на крака 75 000 човека на Олимпийския стадион в Берлин заедно с "Лира денс" и 2000 танцъори в български национални носии. Не с джаз, класика или хип хоп, а с нашия модернизиран фолклор - "Излел е Делъо хайдутин", "Пустоно лудо и младо" и "Вода". Уважавам музиката на всички нации, труда на колегите си от всички жанрове, слушам много и най-разнообразна световна музика, но в нашия фолкор има тайнства, до които могат да се докоснат малцина. Всичо това е обмисляно до най-малки подроности от древни мъдреци, за да се получи законът на подобието - мощен вибрационен резонанс,  проникващ във всички пространства на видимия и невидимия свят, свързващ ни с Космоса. Тези тайнства са за избрани духовно извисени хора, които мъдро следват пътя и мисията си. Това, което отличава българина е, че духът му е несломим и с трудолюбие и вяра може да постигне буквално всичко! Дали ценим достатъчно цялото това духовно богатство, всичко което ни е дадено като нация, времето ще покаже.