„На 17.01.2018г. внасяме вота на недоверие без ДПС“. Това заяви пред медиите в НС лидерът на БСП Корнелия Нинова.  Тя припомни, че БСП е поела ангажимент на 10.01.2018г. да представи мотивите си за вот на недоверие на ПГ на ДПС, обща работна група до 17.01.2018г. да ги дооформи и тогава да бъдат внесени в НС. „Готови сме с мотивите на вота на недоверие“, подчерта тя. Председателят на левицата заяви, че мотивите вчера са били разгледани на Изпълнително бюро и на заседание на ПГ, и е взето решение БСП сама да внесе вота.

Корнелия Нинова обясни, че е провела разговори с председателя на ДПС Мустафа Карадайъ и го е информирала за това решение. „Темата остава провалът в борбата с корупцията. Дали ДПС ще ни подкрепят в дебатите и с гласуването, е тяхно политическо решение“, обясни тя.

Корнелия Нинова заяви, че мотивите за решението- БСП да внесе сама вота са, че има принципни различия след изказването на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, което е било потвърдено и от депутати от ДПС. Тя обясни, че разликите са в две основни неща – мнението на ДПС, че няма готова опозиционна сила, която да поеме управлението. „Само преди 7 месеца се явявахме на избори с управленска програма, с намерение да спечелим изборите и да управляваме“, коментира Нинова. На второ място тя посочи призива към медиите, към гражданското общество и БСП да се пази стабилността и сигурността на страната. „Съгласни сме, че България има нужда от стабилност и сигурност, но за нас основният генератор на несигурност е правителството на Бойко Борисов и събитията от последните седмици го доказват. Оставяйки с взаимно уважение с ДПС, ние пристъпваме на 17.01.2018г. към внасяне на вот на недоверие сами“, заключи Корнелия Нинова.