271 милиона лева дължи НЗОК към болници в чужбина, здравната ни каса е нарушила европейските регламенти и не е платила. Предупреждението на проф. Плочев, чиято оставка сега се иска, е съвсем логично– смята д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването в интервю за Радио Пловдив.

 

Ако се търси виновен за създалата си ситуация, то той би трябвало да се търси в министерството на финансите, е мнението на Стойчо Кацаров. Параметрите на бюджета се определят именно там. Според Кацаров е изключено Кирил Ананиев да не е бил запознат с проблема.

Разговорът е част от по- широката тема за дълговете на НЗОК. Като се прибави и вътрешната задлъжнялост на НЗОК – 123 милиона лева неразплатени разходи към  болниците у нас. Затова и не е вярно, твърдението, че болниците точат касата болниците, точно обратното е. Това е една от причините за много тежкото състояние на болниците.

Д-р Стойчо Кацаров обобощи, че корупция и липса на капацитет са двете причини за липсата на реформа в здравеопазването.

Нашите политици допускат генерална грешка е, че гледат на здравната система като на администрация, която трябва да се бюджетира. А това е икономика, това е икономиката на бъдещето.

В нея парите не са най- важното нещо. Важно е те да се поставят в пазарни условия, в конкурентна среда. Парите са следствие.