Колко  и кои  държавни предприятия и дружества са  сключили  договори с „ЧЕЗ Трейд България” ЕАД  за периода 2017 година до февруари 2018 година пита народният представител Георги Търновалийски.   Социалистът задава въпрос   и на каква стойност са договорите за доставка на електроенергия, подписани  от тях. В рамките на парламентарния контрол отговор  трябва да дадат  министрите на  здравеопазването, на  регионалното развитие и благоустройството,  на транспорта,  на образованието и науката, на вътрешните работи и на отбраната.
„Свободният пазар на електроенергия дава възможност държавните предприятия и дружества да изберат, чрез провеждане на обществена поръчка, доставчик на активна електрическа енергия.  И в това няма нищо лошо. Обезпокоително ще е, ако ползвателите на електроенергия, доставена от ЧЕЗ се окажат заложници на скандалите, бележещи промяната на собствеността на дружеството.”,  коментира народният представител.
Според него бързото преминаване на държавни структури към един разпространител напомня много на случилото се преди години струпване на държавни средства в една фалирала банка. „Очаквам отговорите на министрите, които  да дадат разяснения по въпроса. И има ли сред подписалите договори структури, такива, които са  част от националната сигурност на страната.  И дали, подписвайки тези договори, заедно с обслужването на домакинствата предприятието не се е превърнало в доминиращ доставчик?”, пита още   Търновалийски.