„Свидетели сме на нестабилна политическа обстановка. Общественото напрежение ескалира от поредицата скандали, които управляващите генерират. Логично се поставя въпросът за държавността”, каза народният представител Теодора Халачева на среща с актива на БСП в пловдивския район „Южен”. Тя информира социалистите, че левицата се включва в националния протест срещу продажбата на енергоразпределителното дружество ЧЕЗ България. „Не сме съгласни с подобна сделка, която поставя в риск националната сигурност на страната ни”, подчерта Халачева. Тя информира за действията, предприети от БСП с цел защита на българския интерес - подписка за колективен иск срещу продажбата на ЧЕЗ и внесени два сигнала в прокуратурата. „Единият е за проверка произхода на средствата на купувача, а другият  е за нарушения на стратегически документи, които задължават държавата да има контролен дял в стратегически за националната сигурност отрасли”, обясни народният представител.

На срещата тя представи също част от дейността си в парламента и постоянната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта. От общо Реформите в детското правосъдие, насилието върху и сред деца, агресията в училище, детската престъпност, семейните помощи и подкрепа за деца в риск, материалната база и спортната инфраструктура в училищата, приобщаващото образование, значението на психолозите и социалните работници в училищната среда и нуждата от автоматизирана информационна система за Държавната агенция за закрила на детето са сред важните темите, поставени от нея на вниманието на ресорни министри. Част от тях са формулирани като проблеми в редовната й приемна всеки понеделник в Пловдив. В избирателния си район Теодора Халачева реализира редица инициативи, свързани с образованието, културата и гражданската активност на младите. С нейната финансова помощ за проекта „Образована младеж” и тази година пловдивски зрелостници се подготвят безплатно за матурата по литература. „Приказен свят” е другият проект на Халачева, който предстои да бъде завършен. За него е привлякла известни имена да запишат любими български народни приказка. Дискът ще бъде готов за 1 юни и е предназначен за незрящи деца.„

 

Какви мерки са взети за предотвратяване на злоупотребата с деца и детски образи в рекламите, разпространявани на територията на Република България  с цел опазване правата, здравето и живота на децата? Отговор на този въпрос очаква в петъчния парламентарен контрол пловдивският народен представител Теодора Халачева. Повод за него е позиция на Националната мрежа за защита на детето относно рекламен клип, който, според неправителствената организация, насърчава децата и младежите да участват в хазартни игри.  „Очаквам oт вицепремиера Симеонов да даде информация как са защитени децата от злоупотреба с техните образи в рекламната индустрия. Конкретният рекламен клип е само повод за големия въпрос – има ли мерки държавата, как ги реализира и какво прави, за да предотврати злонамерената  употреба на детската невинност и наивност”, коментира Теодора Халачева.