„Водоснабдяване и Канализация в Пловдив, Димитровград, Ловеч, Пазарджик, Силистра и Сливен са само част от държавните предприятия, сключили договори с ЧЕЗ за последните няколко месеца. В договорни отношения с енергоразпределителното предприятие са и редица болници, НК "Железопътна инфраструктура" и Ръководство въздушно движение. Сумите са различни, но по груби сметки надвишават 40 000 000 лева.”, това сподели на среща със социалисти народният представител Георги Търновалийски.

На срещата в Пловдив, в която участваха и народните представители  Теодора Халачева  и  Манол Генов бяха обсъдени националната подписка за спиране на сделката за ЧЕЗ България, внесените от БСП   сигнали до Главния прокурор за приватизацията на ЧЕЗ, както и        искането на социалистите да се провери произходът на средствата, с които „Инерком” кандидатства за купуването на  ЧЕЗ.

 „Мнозинството от българскте граждани определят сделката като непрозрачна, неприемлива и грабителска, а позицията на БСП напълно съвпада с тяхното мнение.”,  сподели  Теодора Халачева. Според нея държавата трябва да защити интересите на гражданите, като сделката бъде спряна и дължавата да участва в нова процедура на пазарен принцип.

Манол Генов подчерта, че всички данни за сделката, изнесени от опозицията и медии водят към ГЕРБ. Той даде обяснение и за така наречените „секретни данни”, които всъщност били лист хартия, без бланка и подпис, и чието съдържание вече е било написано от медиите. Според народният представител тази сделка приличала много на скандалите с младежа, който купи Кремиковци и на още един скандал – този с Дипломатическия клуб, закупен от неизвестни младежи от Стара Загора.

Георги Търновалийски подчерта, че отговорите на министрите на регионалното развитие, здравеопазването и на транспорта, които е  получил на въпросите си колко и кои са структурите с държавно участие и второстепенни разпоредители на бюджетни средства, сключили договор с „ЧЕЗ Трейд България” ЕАД  водят до още въпроси.

„Енергийната група снабдява 3 млн. клиента, а допълнителните договори, сключени на свободния пазар не са единствено в тази част на страната, която се обслужва от ЧЕЗ,  факти, които пораждат много  въпросителни. Затова следващият ми въпрос ще е вече към КЗК - Спазва ли се Закона за защита на конкуренцията и защитен ли е интереса на българския потребител.  И дали, подписвайки тези договори, заедно с обслужването на домакинствата предприятието не се е превърнало в доминиращ доставчик?”,  ще пита още   Търновалийски.