“Да облечем с експертиза всяко наше предложение и всяка местна кауза, за да увлечем пловдивчани с убедителни аргументи на местните избори през 2019”. За това призова председателят на БСП – Пловдив Красимир Трифонов на районната конференция на социалистите в пловдивския район „Централен”. Той поздрави делегатите за смислената дискусия върху политиките, организационните мерки и предложения за разширяване влиянието на БСП. Аналитичният подход  на обсъждането зададе председателят на РС на БСП – Централен Тодор Стоилов, който стегнато посочи силните и слабите страни на районната организация, плюсовете и минусите в дейността й, възможностите и рисковете за предстоящата работа. В доклада си той се спря върху порочния управленски модел на ГЕРБ, белязан от корупционни скандали както на национално ниво, така и на местно ниво. „Градът ни е потънал в прах и така ще посрещнем домакинството като европейска културна столица”, посочи Стоилов, добавяйки конкретните провали като опожарените тютюневи складове, транспортния и водния проекти.

Общинският съветник Петя Манева обясни, че Община Пловдив е далеч от съвременното управление на публични финанси. По думите й всяко настояване за програмен бюджет среща упоритата съпротива от администрацията. В отчета си пред конференцията, в която членува като социалист, финансистката докладва за изразените от нея позиции относно фискалната политика на общината, направени предложения за  увеличаване на собствените приходи и разходи със стратегическа възвръщаемост като програмата за млади лекари-специализанти. „В приемната ми хората се оплакват от ниското качество на административни услуги в районните администрация и от некомпетентни служители”, допълни Манева, а на форума се чуха още подобни сигнали.

Специални гости на конференцията бяха народните представители от „БСП за България” Теодора Халачева и доц. д-р Георги Йорданов. Те представиха дейността си в 44.НС, а делегатите им дадоха няколко препоръки за опозиционна реторика. Форумът настоя националното ръководство и парламентарната група да изразят категорична позиция в защита на Русия, в подкрепа на Путин и срещу санкциите, наложени на Руската федерация.