Движението на ветераните на БСП в Пловдив област излезе днес с позиция, която гласи:

Ние, членовете на Движението на ветераните в БСП в област Пловдив настояваме Българската социалистическа партия да заяви остра и категорична позиция срещу антируската кампания, която се води в последните дни.

Смятаме, че безпрецедентните и необосновани действия на екстрадация на руски дипломати от страни-членки на ЕС и НАТО не трябва да бъдат подкрепяни.

Подчертаваме, че да се проявява солидарност в случая „Скрипал”, без да са представени доказателства за вината на Руската Федерация, е престъпно и безотговорно държавническо поведение.

Твърдим, че България е самостоятелна и суверенна държава, затова трябва да се държи като такава и да се ръководи от нормите на международното право и от собствените си национални интереси. Натискът  и менторският тон от страна на държави, пък били те и членки на ЕС и НАТО, са неуместните и недопустими. Взаимното уважение и зачитане при изразяване и отстояване на суверени позиции са основополагащи  и неотменни принципи в съюзите и организациите като ООН, ЕС и НАТО.

Напомняме, че прибързани постъпки поставят България в риск.

Считаме, че БСП трябва да се противопостави на правителството, в случай на дипломатически процедури по отзоваване на наши и екстрадация на руски дипломати.

Настояваме за ясна и недвусмислена позиция от БСП, от която да е видно, че българските социалисти са против „гоненето” на руски дипломати от Република България!

България не трябва да бъде заложник на конюнктурна геополитика, която обрича бъдещето ни,  разрушава исторически и духовни връзки с Руската федерация.