„БСП да стане обединител на всички политически сили в лявото пространство и реален изразител на  интересите на хората!”. Затова настоя лидерът на социалистите в Пловдив област Георги Гергов от трибуната на традиционния деветосептемврийски събор  в местността „Копривките”. Над 5 000 членове и симпатизанти, участници в мероприятието,  силно аплодираха думите му. „Само заедно имаме шанс да победим”, изтъкна още той и призова да се сложи край на вътрешното разделение. Той не скри, че в БСП има противоречия, които не водят до покачване на доверието в партията. „Безобразията в държавата могат да бъдат спрени единствено от партията на народа, каквато е БСП”, посочи Гергов. Той подчерта, че структурата на социалистите в Пловдив област продължава да бъде все така сплотена и мобилизирана, а подмладяването в ръководните позиции е факт. „Ние сме организацията, която изнася кампании и печели избори”, припомни Гергов и заяви, че всеки един социалист от Кърнаре до Лъки и от Първомай до Кричим заслужава уважението на националното ръководство. „Нашата партия е такава, че не може да бъде управлявана еднолично. Тя не може да бъде мачкана или узурпирана”, акцентира Гергов, имайки предвид колективният механизъм за вземане на решения в социалистическата партия.

Към хилядите участници в събора се обърна и председателят на ГС на БСП – Пловдив Красимир Трифонов. Той изтъкна, че паметта на хилядите загинали в антифашистката съпротива няма бъде забравена. Отговорността към миналото и бъдещето изисква смяна на сегашното управление, каза Трифонов и поиска оставката на кабинета.

Най-младият депутат в 44. НС Теодора Халачева на свой ред също настоя да се сложи край на порочния управленски модел, който прогонва младите от България и ги превръща в невъзвръщенци. Тя апелира към своите връстници да се запознаят с визията за България на БСП, защото по думите й в документа ще намерят надежда. Народният представител Георги Търновалийски  разби митовете на управляващите за икономически растеж и стабилност. Той формулира  и алтернативните политически послания: „Икономика с активна роля на държавата и високоефективна индустрия! Образованието и здравеопазването не са търговска дейност!”.

Председателят на НС на БСП Корнелия Нинова изпрати поздравителен адрес до  организаторите и участниците в днешното събитие. Областният лидер Георги Гергов стисна хиляди ръце и повече от два часа разговаря с хората. Празничният събор уважиха Красимир Янков, народен представител и член на НС на БСП, Симеон Игнатов, председател на БАС, Динко Желев, член на НС на БСП и председател на Движението на ветераните в БСП. Специални поздрави изпрати и евродепутатът Георги Пирински. Общински председатели, кметове и съветници на левицата, заедно с народните представители доц. Георги Йорданов, Димитър Георгиев и Манол Генов положиха цветя и венци на паметника на загиналите антифашисти.