Ходът, който смята да предприеме Министерството на здравеопазването, и най-безочливо да предложи всички ние да плащаме още повече за нещо, което не получаваме, е изненадващ. Досега заявките за "реформа" и "нов модел", който да измести изчерпания настоящ, бяха за по-скоро козметични промени, наречени насърчаване на повече допълнително здравно осигуряване и добре познатото тупане на топката, докато в здравната система се краде безмилостно.

 

Парите - близо 4 милиарда лева само от бюджета на здравната каса, обаче явно вече не стигат драматично, особено на фона на нарастващите апетити от страна на усвояващите. Затова и за пръв път от много години се появява революционно нова наглост - Министерството на здравеопазването предлага да се въведе задължително допълнително застраховане, при което всеки гражданин да е длъжен да плаща още 12 лв. месечно в частните застрахователни фондове. Както и да си доплаща 15% от лечението в болница, ако то е под 700 лв. Срещу това гражданинът няма да получи нищо повече, отколкото в момента - допълнителните разходи, кешовите плащания, които в момента представляват 50% от всички разходи в здравеопазването, си остават за негова сметка. Ако досега е плащал два пъти - здравна вноска и кеш, вече ще плаща три пъти – осигуровка, застраховка и кеш. Изчисленията сочат, че така в системата ще влязат допълнително от джоба на гражданите 900 млн. лв. И така доплащането от пациентите ще мине далеч над 50-те процента.

 

Изчисления къде ще отидат допълнителните пари обаче няма. Мотивите на МЗ са - тъй като лечението над 700 лв. ще се поеме от частните фондове – че със спестените пари НЗОК ще плаща повече за някаква мъглява профилактика и превенция, а контролът над системата щял да се засили, защото ще се осъществява и от застрахователите, и от пациента, който, като си доп