Най-вероятно няма де вдигнат цените  на  парното, топлата вода и тока до края на отоплителния сезон, ако природният газ поскъпне с до 5 на сто от Нова година, а цените на петрола се задържат около сегашните си нива. Това каза пред журналисти председателят на КЕВР Иван Иванов .

„Прогнозата предвижда повишение на цената на природния газ под 5 %, ако се запази тази тенденция на световните пазари. Цената на суровия петрол преди около месец достигна стойност 86 долара за барел, но постепенно намаля и в момента е малко 70 долара за барел... Ако се окаже така, мога да заявя, че цената на природния газ ще бъде коригирана, но това няма да доведе до повишаване на цената на топлинната енергия, нито до повишаване на цената на електрическата енергия. Цената на топлинната и електрическата енергия тогава ще останат непроменени до края на отоплителния сезон“, заяви доц. Иванов.

„Използвам случая да заявя, че имаше манипулации в последните дни, които се тиражираха включително и средствата за осведомяване, че се повишава цената на електрическата енергия. Цената на електрическата енергия за битовите потребители е непроменена от 1-ви юли и при тази постановка, както ви казах за запазване на тенденциите на цена на суровия петрол, би трябвало да остане непроменена до края на отоплителния сезон, поне, а след това ще видим, може и по-нататък да остане непроменена“, каза още председателят на КЕВР.

 

„Ние не контролираме цената на електрическата енергия, по която се извършва търговия с такава енергия с Българската независима енергийна борса. Това са цени, които не подлежат нито на контрол от страна на комисията, нито на регулиране. Там само контролираме прозрачността на търговията съгласно правилата, които са еднакви за членките на ЕС. В продължение на 19 години комисията никога не е регулирала цените на горивата, на бензина и дизела. Едновременно ще отбележа и това, че това е в целия ЕС, където горивата са свободна търгувана стока“, каза още Иван Иванов.