През 2009 г. в архитектурен резерват  Старинен Пловдив стартира инициативата на Съветя по туризъм "Дефиле на младото вино", а общината го подкрепи. В първото си издание 16 български производители на младо вино за пръв път излагат своите продукти в 6 възрожденски къщи в Стария град на Пловдив. През 2010г. община Пловдив награждава с грамота Съвет по туризъм – Пловдив за принос в организирането на „Дефиле на младото вино” 2010 г. и утвърждаването му като национален фестивал. Участници са 20 винарски изби, а посетителите са над 5000. „Дефиле на младото вино” 2011 привлича повече от 7 000 посетители от Пловдив, страната и чужбина. Организаторите на събитието – „Съвет по туризъм – Пловдив“ са наградени за представяне на туристическа дестинация в VIII международно изложение „Културен туризъм“. През 2012г. събитието е посетено от над 15 000 души. През 2013 година се състои петото издание на „Дефиле на младото вино“. Създадена е традиция фестивала да се провежда с богата съпътстваща културна програма. 2014г. - Фестивалът привлича за участие 24 винопроизводители от цяла България, от които 4 нови винарски изби. Новост е участието на 9 производителя на мед – ОПС „Акация 1899“. През 2015г. празниците, посветени на виното, започват още от понеделник, когато се открива съпътстваща програма, предшестваща дегустациите, наречена „Дни на младото вино”. Годината е 2016, над 18 000 души през 3-те дни се наслаждават на младите вина на 32 винопроизводители от цяла България. Дегустационната комисия раздава награди Дионис – златно, сребърно и бронзово отличие за най-добрите млади вина. Събитието е обявено за „Най-оригинално събитие в областта на туризма“ от Община Пловдив. Деветото издание на „Дефиле на младото вино“ регистрира над 21 000 посетители през последния уикенд на ноември 2017г. Многобройни организирани групи с чуждестранни и български туристи се включват в дегустациите в Стария град на Пловдив. Фестивалът печели втора поредна година титлата „Най-оригинално събитие в областта на туризма“ от Община Пловдив.
    През 2018г имаме рекорден брой участници – 46 производителя. Тази година ще имате възможност да опитате вината на 36 винарски изби, от които 6 за първи път участват в дефилето. Рекорден е и броят на съпътстващите храни – 10 производителя ще Ви ободряват с храна и напитки, различни от винения еликсир. През 2018г. фестивал „Дефиле на младото вино“ се извършва в подкрепа на образованието и по-специално на студенти, обучаващи се в направления на производствените процеси в хранително-вкусовата промишленост и туризма. 5% от приходите на фестивала ще бъдат инвестирани в поощряването на някои от най-изявените студенти от специалности винопроизводство, кетъринг  и туризъм от Университета по хранителни технологии – Пловдив. Стимулирането и развитието на младите кадри в образователната система е мисия на Съвет по туризъм. Всяка година студентите участват във фестивала като доброволци.
„Дни на младото вино“ ще съпътстват фестивала през цялата последна седмица на ноември с различни културни прояви в градска среда, повечето от които с вход свободен за посетителите. Тази година в нея сме включили образователни филми, рисуване с вино, урок по дегустация, музикално-танцова програма.
В петък /23 ноември/ запазваме традицията и започваме в 13 часа с Дионисиево шествие от площада пред Общината. След кратка програма танцьорите и музикантите от ансамбъл „Тракия“ ще ни поведат към Стария град, където се състои откриването на фестивала от официалните лица и музикално-танцовата програма на ансамбъла. След това ще се поснимаме със забавните табелки, които организаторите са подготвили специално за любителите на виното. Освен това в събота и неделя ще правим йога упражнения с Фам и вино в ръка, ще се докоснем до сладкарското изкуство със сладкарница „Молле“ и ще си направим бургер по наш вкус с Мавруда BBQ.
Дегустациите в трите дни ще са в:
•    ПЕТЪК, 23 НОЕМВРИ – 14-18ч.
•    СЪБОТА, 24 НОЕМВРИ – 11-18ч.
•    НЕДЕЛЯ, 25 НОЕМВРИ – 11-17ч.
Посетителите ще могат да закупят жетони за дегустация на входа на всяка къща от фестивалните локации. Един жетон дава право на една дегустация. Стъклени чаши, гравирани  с логото на фестивала, ще се предлагат на покупна цена заедно с жетони:
•    4 ЖЕТОНА                        - 2 лв.
•    12 ЖЕТОНА                      - 6 лв.
•    ЧАША С 8 ЖЕТОНА       - 8 лв.
    В събота на официалната вечеря -„Вечер на майсторите на виното” ще се обявяват наградите за най-добрите млади бели, червени и розе вина, съгласно регламента, определен от дегустационната комисия в състав от 7 човека, който се провежда в Университет по хранителни технологии от представители на академичната професионална общност, технолози-енолози  и сомелиери. Оценката на потребителите е в отделна класация, като за целта желаещите, попълвайки анкетни карти, дават своя глас за най-добрите вина, а някои от тях след изтеглянето на томбола получават награди - бутилки селектирано младо вино, брандирани тирбушони и др. Тази година ще бъдат връчени и плакети за почетен участник на винопроизводителите, подкрепили фестивала от първите му издания до предстоящото 10то издание.
    Съветът по туризъм - Пловдив и Община Пловдив организират „Дефиле на младото вино” в активно сътрудничество с ОИ „Старинен Пловдив”, Университета по хранителни технологии – Пловдив, Сол Комюникейшънс ЕООД, Фондация „Пловдив 2019“, професионалните гимназии, висшите учебни заведения и всички участници във винения бизнес. Спонсори на събитието са: Райфайзен банк ЕАД, Херти АД, КЦМ Трейд ООД, Табак маркет АД, Димитър Маджаров – 2 ЕООД, Техно Акташ АД, Ледена епоха. Партньори на събитието са: минерална вода "Клисура", Енко пластикс ЕООД. Официален хостинг партньор: ЕТН Хост. Събитието се извършва в подкрепа на Пловдив - Европейска столица на културата 2019. „Дефиле на младото вино” заема  важно място в събитийния календар на Пловдив и е част от Националния туристически календар.