Един от най-зрелищните спектакли в световното балетно изкуство – „Баядерка“ по музика на Лудвиг Минкус, може да бъде видян в Пловдив на 26 ноември, понеделник, от 19 ч. в Дом на културата „Борис Христов“. Постановката е на Държавна опера - Бургас, а премиерата му само преди половин година премина при небивал успех.

Хореографите посягат рядко към изключително сложната творба, която е образец в балетното изкуство. Нейната „Сцена на сенките“ е известна като шедьовър в кордебалета. Хореографията на спектакъла е на дългогодишната прима на Софийска опера и балет Веса Тонова.
Бургаската постановка на „Баядерка“ е вече позната и в балетните среди в страната. Само два дни след премиерата, част от трета картина бе представен на сцената на НДК в София по време на официалната церемония за връчване на наградата „Златна муза“.
„Баядерка“ разкрива трагичната любовна история на индийската танцьорка в храм Никия и война Солор. Любовта им разгневява великия брамин, влюбен тайно в танцьорката, и принцеса Гамзати, влюбена в Солор. Отмъстителната принцеса скрива змия в кошница цветя, предназначена за Никия. По време на танца на баядерката на празненство в храма, тя е смъртно ухапана от змията.
Умирайки, тя напомня на Солор за неговата клетва за вечна вярност. На сватбеното тържество на Гамзати и Солор, храмът е срутен от земетресение. Всички загиват, а духовете на Никия и Солор най-накрая се събират в отвъдното.
Билети за балета „Баядерка“ се продават в Билетен център пред Община Пловдив.

 

На 28 ноември /сряда/ от 19 ч. във Военен клуб – Пловдив публиката може да гледа „Аламинут“-  най-популярното скеч-шоу в българския ефир.

Актьорите от „Аламинут“ привличат аудиторията най-вече с изпълненията на своите авторски скечове и стендъпи. Освен познатите имена от телевизионния екран - Робин Кафалиев, Таня Кожухарова, Атанас Бончев – Наката в сценичното шоу участват и младите колеги от театъра -Иван Иванов, Росица Кехайова и Яцек Янков така и професионална танцова формация заедно с оркестър. Целият този екип, в реално време, пред очите на публиката се превъплъщава в хаотично-динамичния мравуняк, по-известен като... „Телевизията“. Естествено, всичко това е съпътствано с редица недоразумения, гафове, недомислици и много, много... смях!

Още с влизането си в салона, зрителите се потапят в типичната атмосфера на „телевизионното студио“. Разбира се, в този постоянен, но организиран хаос, преминаващите през сцената герои са най-разнообразни – като започнем от бизнесмени, работници и секретарки, минем през селяни и мафиоти и министри и стигнем до „готвачите от Аламинут“.

И всичко това – поднесено с богат коктейл от светлини, музика и танци!

Публиката искрено се смее както на агравираните недомислици , така и на неадекватните абсурди от собственото ни ежедневие. В този спектакъл има само... чист български хумор!

Както самите създатели на шоуто казват: „Стане ли дума за хумор – не се шегуваме!“

Билети за спектакъла се продават в Билетен център пред Общината.