Родители на преждевременно родени преди повече от година бебета отпразнуваха Световния ден на недоносените деца – 17 ноември, заедно с лекарите, медицинските сестри и акушерките от Отделението по неонатология към Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив. Честваме датата ежегодно и е изключително зареждащо да виждаме поотрасналите малчугани вече в добра кондиция, заяви началникът на отделението проф. д-р Мая Кръстева.

10-12 процента от всички раждания в България са преждевременни. За съжаление нараства тенденцията да се раждат бебета с тегло под 1500 грама, обясни проф. Кръстева. „Това създава необходимостта от интензивно лечение след появата им на бял свят, което за тези деца е животоспасяващо. Абсолютно условие да постигаме резултати в работата си и да съхраним живота на бебчетата, като осигурим и условия за тяхното добро развитие в перспектива, е високият професионализъм на екипите от лекари, медицински сестри, акушерки в отделението. За това допринася също и адекватното и съвременно техническо оборудване на неонатологичните интензивни звена“, допълни проф. Кръстева. В отделението работят 11 лекари, трима от които специализиращи неонатология, както и 18 акушерки, обслужващи новородените деца във физиологичния и в интензивния сектори.

„Сърдечни благодарности за всеотдайността и професионализма на целия колектив от неонатологичното отделение, начело с проф. Мая Кръстева. Без това не бихме се радвали на тези високи резултати“, поздрави екипа и началникът на АГ- клиниката на УМБАЛ „Свети Георги“ проф. д-р Екатерина Учикова.

В момента в интензивния сектор на Отделението по неонатология в УМБАЛ „Свети Георги“ всички 10 новородени са с различна степен на недоносеност – с тегло между 800 и 1600 грама. Годишно процентът на тези бебета в клиниката е същият като за страната – 10-12%. „При нас се съсредоточават рисковите бременности от Пловдив, региона и цяла Южна България“, уточни проф. Мая Кръстева.

С незрели бял дроб и сърчице и други усложнения се ражда миналия септември Самуил Попов. „Бях с прееклампсия и детето се появи в 30-ата гестационна седмица. Тежеше едва 1450 грама“, разказа пловдивчанката Кремена Попова. Наложило се в продължение на 2 месеца лекарите да се борят за оцеляването и стабилизирането на момченцето. В момента Самуил е почти 9 килограма и е любимецът и на своите двама големи батковци, разказа признателната на лекарите майка, която бе донесла домашна баница за професионалния им празник.

Колаж със снимки с най-важните моменти на вече прохождащата Мария Телбийска – от раждането й през миналия март до днес, подари на неонатологичното отделение нейната майка Бойка Орешкова от Раковски. „Родих в 28-ата седмица. Детето беше 1350 грама, имаше много усложнения – пневмония, дренажи, 3 месеца в кувьоз. С думи не може да се изкаже благодарността, която изпитвам към лекарите“, разказа просълзената майка, чиято дъщеричка Мария вече тежи над 9 килограма. Всичко беше трудно, но си заслужаваше, споделиха и останалите родители.

Пакет с подаръци получиха и всички деца. „Те са най-големите герои, а не ние. Нека бъдат все така упорити и всяко нещо в живота им да се получава по лесния начин“, пожела проф. д-р Мая Кръстева.