Масови протести искане  за по-добър живот,  за оставка на правителството и смяна на политическия модел се провеждат днес в България. Транспортният хас на много места в страната стана факт.  Протестиращи блокираха автомагистрала "Хемус" при пътен възел "Белокопитово". Затворени са платната и в двете посоки. Осигурен е коридор при спешни случаи, но вече започнаха да се трупат големи колони от чакащи тирове. Блокирани са и други магистрали, съобщава БНР. 

Затворени са пътищата към ГКПП "Капитан Адреево", ГКПП "Илинден - Екзохи", ГКПП  "Кулата", международният път при ГКПП "Лесово", участъци от АМ „Тракия“, пътен възел "Боаза" и пътят между Ловеч и Плевен.  Полиция не допусна благоевградчани да блокират Е-79.

 

Възстановено е движението по АМ "Хемус" в района на пътния възел "Белокопитово". Протестиращите от Шумен се изтеглиха от района, а в момента полицията пропуска постепенно образувалите се колони в различните направления на детелината.  Автошествието пък се насочи към кръговото кръстовище на Руския паметник в Шумен.

 

Протестиращи от Хасково и Свиленград спряха движението в посока към Турция при граничния пункт "Капитан Андреево". По обед те блокираха за половин час движението към Гърция през пункта "Капитан Петко войвода", но трафикът в тази посока вече е възстановен.

 

Към 14 ч. остава затворен международният път към граничен пункт "Лесово" в близост до село Тенево. Полицията отбива трафика по обходни маршрути.

 

Голяма част от тировете изчакват на паркинги. Очаква се протестиращите да освободят движението около 17 часа.

 

Протестиращите около 200 души от Сливен бяха възпрени от полицията да затворят подстъпите към ГКПП „Лесово“ и спряха пеш движението по АМ „Тракия“. Няма напрежение между полиция и протестиращи. Те планират през определени интервали от време да освобождават трафика, след което отново ще спират движението.   Протестиращите от Бургас блокираха движението по магистрала Тракия в посока София при отбивката за Камено и Българово.  В 12 часа недоволните се събраха на паркинга на хипермаркет на един от входовете на града. Към този момент не е обявено официално посоката на шествието и дали ще бъдат блокирани централни булеварди или магистрали.

 

Над 500 автомобила се включиха в протестното автошествие в Гоце Делчев. Колоната обикаля по основаните улици в града. Участниците планират до да блокират пътя, който води до границата с Гърция около 14:30 ч.

 

Десетки автомобили от Тетевен и Района се събират на главния път София-Варна на пътен възел Боаза.  Очаква се да направят автошествие до бензиностанцията на входа с. Български Извор.

 

В 14 ч. приключи блокадата на пътя Ловеч - Троян, но в Ловеч започна протест пред сградата на общината. Предвидено е и шествие по централния булевард „България“.

 

Вътрешният министър Младен Маринов съобщи, че част от протестите в страната са регламентирани, а друга - не. Той призова хората да се включат в протести, които са регламентирани. "Получаваме сигнали за готвени провокации, засичаме лица, които не можем да си обясним мотивацията да присъстват там, но пак казвам - ние затова сме там, за да предотвратяваме конфликти и провокации", каза той.

 

От МВР обясниха, че са взети всички необходими мерки, за да не се допусне напрежение на протестите в страната и апелираха към хората да са внимателни, когато се придвижват по междуградските пътища, тъй като по-късно днес се очаква влошаване на времето и силен снеговалеж

 

В Пловдив протестиращите потеглиха сутринта в шествие по основните булеварди в града. Маршрутът на колоната включваше булевардите „България“, „Васил Априлов“, „Шести септември“, „Източен“ и „Христо Ботев“, като ги блокира за около два часа.  Друга група протестиращи пък се събраха на митинг пред общината. Миналата неделя шествието блокира за близо два часа централната част на града като в него се включиха над 1000 автомобила. Блокада имаше и на автомагистрала „Тракия“.

 

Протестиращите в Пазарджик се разделиха на два лъча. Над 100 автомобила потеглиха по автомагистрала „Тракия“ към София. Към тях се присъедини и автошествие от Пловдив. Колоната от протестиращите е съпроводена от полиция и жандармерия, за да се гарантира нормалното движение по магистралата. Протестиращите са категорични, че не искат оставката на правителството, а повишаване на стандарта на живот.

 

Полиция не допусна благоевградчани да блокират Е-79, петричани искат да затворят "Кулата".
 
Организаторите на гражданските протести в  областта твърдят, че властта и полицията се опитват да осуетят провеждането на демонстрациите. По думите им уведомленията за протести , подадени в общините, или се отхвърлят с мотиви, че може да се стигне до безредици, или се променят заявените от хората маршрути.
 
 
В Благоевград полиция и жандармерия не допусна протестното автошествие да стигне до главния път Е-79 . В Петрич и Сандански хората обаче са категорични, че ще стигнат до граничния пункт Кулата.
 

В Разлог и Гоце Делчев също са обявени протести с намерения за блокади. В Разлог за кратко блокираха пътя за Банско, но полицията възстанови нормалния трафик.

 
Над 500 автомобила се включиха в протестното автошествие в Гоце Делчев около 14 ч. Колоната от протестиращи обикаля по основните улици в града. Участниците в шествието планират да блокират пътя, който води до границата с Гърция.
 

Демонстранти от Ямбол блокираха пътя към ГКПП "Лесово", край Сливен - магистрала "Тракия"

 

Протестиращите в Ямбол се разделиха. Едното автошествие планира блокада на АМ „Тракия“. Друга колона се отправи към ГКПП „Лесово“, като блокира международния път до село Тенево.  Плътен кордон от полиция и жандармерия е препречил пътя както в посока Елхово, така и в посока Ямбол и на практика движението е спряно точно от силите на реда. Полицията отбива трафика по обходни маршрути. Голяма част от тировете изчакват на паркинги. Очаква се протестиращите да освободят движението около 17 часа.

 

Искането на протестиращите е не оставка на правителството, а смяна на системата, която да осигури по-висок стандарт на живот.

 

Около обяд започна и друг протест в Ямбол. Очаква се автомобилите да блокират за кратко автомагистрала "Тракия" до село Кабиле.

 
Протестиращите от Сливен спряха движението по автомагистрала Тракия. Те планират през определени интервали от време да освобождават трафика, след което отново ще спират движението.

 

От Хасково потеглиха към Свиленград, но бяха отклонени.

 

В Хасково автошествието тръгна сутринта към Свиленград, но беше спряно на разклона до село Крепост. Кордон от полицаи и жандармеристи не допуснаха автомобилите до автомагистрала "Марица".  След половинчасова блокада на пътя демонстрантите се отправиха по стария път към Свиленград, където по предварително заявени намерения ще се слеят с протестиращите от града.

 

Протестиращите от Хасково се отказаха от първоначалните си искания за президентска република и за сваляне на правителството.

 

Засилено е полицейското присъствие по маршрута на протестиращите. След като колоната от автомобили не беше допусната да се качи на автомагистралата, тя се отправи по стария път към Свиленград.

 

В Свиленград се сливат двата протеста - този от Хасково и този от Свиленград. Протестиращите се насочват към границата за Гърция, където възнамеряват да блокират движението. От Хасково до „Капитан Андреево“ движението се осъществява свободно.

 

В Шумен затвориха пътен възел "Белокопитово".

 
Протестиращи в Шумен затвориха движението за автомобили на пътен възел "Белокопитово" на магистрала "Хемус". Пропускат се само автомобили със специален режим като линейки, пожарни коли. Полицейски служители са на място. Създадена е организация за пренасочване на преминаващите автомобили по алтернативни маршрути.
 
 
Пътуващите от Русе и Разград в посока към Варна се отклоняват през селата Струйно - Длъжко- Тимарево - Хитрино,  по I-7 и АМ “Хемус“.
 
 
По обратния път - от Варна за Русе движението се осъществява по същия маршрут.
 

Вълната от недоволство бе породена от цените на горивата, но впоследствие прерасна в протести срещу цялостния начин на живот у нас - ниската покупателна способност, качеството на здравеопазването, образованието и начина на управление на България през последните десетилетия.

 

Блокираха пътищата Ловеч-Плевен и Троян-Ловеч

 

Близо 200 протестиращи от Троян и региона блокираха пътя Троян-Ловеч.  Протестиращите блокираха и пътя между Ловеч и Плевен на разклона за село Калеица. Блокадата започна от 12.00 часа. За по 20 минути, а след това за по 10 минути се пропускат образувалите се големи колони от автомобили.

 

Протестиращите настояват за по-добър живот в страната. Те са против високите цени на горивата, но обявиха, че не са за оставка на правителството. Майките се обявиха и срещу ниските детски надбавки от 35 лева. От 14.00 часа са планирани протести в Ловеч пред сградата на общината и на пътен възел Боаза, на главния път София-Варна.

 

Първи протест в Генерал Тошево

 

За първи път на протест излязоха и жителите на Генерал Тошево. Малко след 12,30 ч главният път в добруджанския град бе блокиран от десетки автомобили и мотори. Около 100 коли потеглиха към контролно-пропунсквателния пункт "Кардам". Идеята на протестиращите е да стигнат дотам и да се върнат обратно в мирно мотошествие. До затваряне на пътища няма да се стига, категорични са организаторите. Протестиращите са недоволни от условията на живот в България, ниското заплащане на труда и все по-скъпите стоки и услуги. Недоволните граждани окачествиха оставката на Валери Симеонов като много закъсняла и като поредния опит за политически игри, които не водят до нищо добро за хората.

С химна на Република България започна националният протест в София за смяна на системата. Свещеник благослови началото на демонстрацията, съобщи Dir.bg. Стотици граждани, събралите се първоначално на пл. "Княз Александър Първи" в столицата, минаха покрай сградата на Министерския съвет, където стояха не повече от 10 минути и скандираха "Оставка". След това шествието се отправи по бул. "Дондуков" и мина по ул. "Г. С. Раковски".

 Tофьор на лек автомобил е отведен в Пето районно управление. Той е дрифтирал в района на пл. "Народно събрание" и не се е подчинил на полицейско разпореждане. Нарушителят е задържан. Протестиращите блокираха за около десетине минути Орлов мост.