“Мумините и чудната зимна страна”, “Рубен Бранд, Колекционер”, “Те” на Паоло Сорентино, “Всички знаят” и “Приятели мои”   
    Съботният ден се очертава натоварен за всички киномани. Прожекциите от феста започва още в 13.00 часа със заглавие за най-малките зрители - “Мумините и чудната зимна страна”. Появили се в поредица от детски книжки на писателката Туве Янсон, създанията с чудати форми, наречени Мумини, са безспорно най-разпознаваемата финландска културна емблема.
    От 16.15 часа Киномания продължава с анимацията за възрастни “Рубен Бранд, колекционер”. Съсипан след смъртта на баща си и измъчван от халюцинации, свързани с някои от най-великите картини в света, психиатърът Рубен Бранд осъзнава, че има нужда от помощ. За негов късмет контингентът му от криминални пациенти е готов да помогне: от гъвкавата клептоманка Мими през якия бодигард на знаменитости Чао-Чао Джо до недотам дискретния компютърен спец Фернандо. Скоро колоритната банда започва да обира прочути музеи, открадвайки 13 безценни картини.
    С начален час 18.00 е дългоочакваното заглавие “Те” на Паоло Сорентино (“Великата красота”, “Младост”). Това е саркастична и яростно политически некоректна комедия, присмиваща се както на своя герой Силвио Берлускони, така и на днешна Италия. Заснемайки някои от най-виртуозните сцени в досегашното си творчество, Сорентино изтръгва неистово изпълнение от любимия си актьор Тони Сервило. Едновременно простак и очарователен, привлекателен, но и стеснителен, Берлускони е представен като кълбо от противоречия, а не просто като клоун.
    От 18.45 часа днес в зала 2 можете да гледате и извънредната прожекция на филма “Всички знаят” с Хавиер Бардем и Пенелопе Крус. Поради големия интерес таква ще има и на следващия ден – в неделя от 12.45 часа.
В 20.45 часа започва италианската класика от 1975-та година “Приятели мои”. Група приятели се подиграват и си правят шеги с техни близки или с нищо неподозиращи граждани. Подсъзнателният двигател на всичките „номера“ е желанието им да държат колкото се може по-далече от себе си старостта и смъртта. Историята е замислена от доайена на италианската комедия Пиетро Джерми (Развод по италиански), който не успява да я реализира и я завещава на Марио Моничели. Култова комедия, изпълнена с гениални и съсипващо смешни ситуации.

            Билети на касата на LUCKY Дом на киното и онлайн на boxoffice.bg.