От 27 декември ще бъде затворена за движение частта  бул. „Цар Борис ІІІ Обединител“  от Тунела над подлеза на ул. "Гладстон", която в момента е в ремонт. Това са прави,заради откриващото събитие за Европейска столица на културата на 12 януари, съобщи кветът на Пловдив Иван Тотев.

Моторните превозни средства  ще преминават през кръстовището на бившата Патологична бременност, ул. „Петко Д. Петков“, покрай църквата „Св. Петка“ и по ул. „Света гора“ край Понеделник пазара, която бе ремонтирана и отворена за движение. Оттам ще бъде връзката към Тунела.

Самият булевард ще бъде готов до 24 декември, съобщи пред журналисти кметът Иван Тотев. Той обаче поясни, че  нямало смисъл да се отваря за 2-3. Затова централната пътна артерия ще бъде отворена след като приключи събитието на 12 януари, т.е. около 17 – 18 януари, поясни кметът.

За автомобилите, които идват от баня Старинна към „Тримонциум“, ще бъде премахната средната разделителна ивица, за да е възможен ляв завой към Понеделник пазара.

Уникална заря ще  /coe  кулминацията на откриващото събитие на Пловдив – Европейска столица на културата-2019. Програмата на 12-ти януари започва в 19 часа и ще продължи един час, а на сцената ще излязат над 1500 участници. 

 

Теодосий Спасов и Валя Балканска ще се включат с изпълнения на живо. Входът за откриващото събитие е безплатен, а в зоната за зрители ще се раздават над 20 000 брандирани шалове и одеала.