Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България проведе на 15 декември в София благотворителен коледен базар под надслов „С любов и усмивка за Коледа“ в полза на Клиника по ревматология на УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив. Той се състоя   в залата на Културен център „Г8“ на ул. „У. Гладстон“ №8 . Събраната сума е 947 лв, съобщиха от организаторите и благодариха на всички, които отделиха от времето си, за да посетят базара и да подпомогнат каузата , Сметката на организацията остава отворена до 31.12 за всички,които желаят да помогнат за каузата на благотворителния базар тази година.След като знаем каква е окончателно събраната сума, ще знаем колко матрака ще можем да закупим за отделението по ревматология към УМБАЛ "Св.Георги", гр.Пловдив, съобщиха от Организацията на пациентите с ревматологични заболявания.
Титуляр : Организация на пациентите с ревматологични заболявания в България
IBAN: BG80FINV9150 1214 9415 34
BIC : FINVBGSF
Първа инвестиционна банка АД
Като основание за превод пишете : Дарение за Коледен базар.
Организацията непрекъснато се старае да подпомага хора с ревматични заболявания със събраните средства от своите ежегодни благотворителни активности. Този път е избрала да помогне на повече хора с ревматични заболявания, затова и изборът е паднал върху УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив, където се намира една от ревматологични клиники в страната. В Клиниката по ревматология на УМБАЛ „Свети Георги“ се лекуват хора от цялата страна. Тя разполага с 35 легла, разпределени в два сектора – мъжки и женски, и от началото на 2018 г. през нея са преминали 2230 пациенти.

С приходите от базара Организацията иска да помогне за подобряване на битовите условия за пациентите, така че те да отговорят на високата професионална подготовка на екипа и добрата технологична обезпеченост.

Клиниката по ревматология на УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив е създадена през 1993 г. и е разположена в База 1 на болницата на бул. ”Васил Априлов” 15А, където сградният фонд е значително по-стар от този на База 2 на болницата – Хирургичния блок на бул. „Пещерско шосе“ №66 в Пловдив.

В Клиниката по ревматология на първата пловдивска университетска болница се извършват диагностика и лечение на болните с активни ревматологични заболявания. Клиничното звено е база за провеждане и участва в многоцентрови международни и одобрени от ИАЛ клинични проучвания за лечение на болните с ревматоиден артрит със съвременни биологични средства, за лечение на болните с остеоартроза, системен лупус и остеопорозата при постменопаузални жени.

Извършват се и високоспециализирани дейности по профила на клиниката като: ултрасонография на ставите и околоставните тъкани, ставна артроцентеза – с диагностична цел и за инжектиране на медикамент, пункционна биопсия на синовиална тъкан, артроскопия на колянната става с целенасочена биопсия, компенсирана поляризационна микроскопия на СТ за диагностика на кристалните артропатии (подагра и други артропатии), биопсия на подкожна абдоминална мастна тъкан за откриване на системна амилоидоза, ЕКГ изследване и Ехокардиографско изследване на болните.

Екипът на Клиниката по ревматология и ръководството на УМБАЛ „Свети Георги“ изказват своята благодарност и признателност за съпричастността на Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България.