От 15 до 25 декември на повече от 500 площадки в Русия и света за 5 път ще се проведе Общоруската акция „Ден на късометражното кино“. Центърът за руски език и култура към Пловдивския университет ще стане част от проекта на 19 декември (сряда) от 16.00 ч., когато ще прожектира 4 късометражни филма от тематичната програма: „Фестивални хитове. Един против всички“ („Фестивальные хиты. Один против всех“), подходяща за лица 14+. Входът е безплатен, с предварителна заявка на ел. адрес: rumir.plovdiv@gmail.com.

Основни организароти на акцията са: Младежкият център на Съюза на кинематографите в Русия с подкрепата на Съюза на кинематографите в Русия, „Център за подпомагане на младежки творчески инициативи“ („Роскульцентр“), Национален фонд за подкрепа на правопритежателите („Национальный фонд поддержки правообладателей“) и компания CANON.

Събитието се провежда за пети пореден път, посветено е на Международния ден на късометражното кино и цели разпространението на руските късометражни филми и популяризацията на късото кино.

За прожекциите в рамките на проекта Младежкият център на Съюза на кинематографите в Русия е подбрал 8 тематични програми, като тази година акцията ще се проведе на повече от 500 площадки – кинозали, библиотеки, музеи, Домове на културата, търговски центрове, университети, ресторанти и други в 70 региона на Русия и още 20 страни.


Справка: Общоруската акция „Ден на късометражното кино“ е учредена на Секретариата на Съюза на кинематографите в Русия през 2014 г. по инициатива на Младежкия център на Съюза на кинематографистите в Русия. За 4 години провеждане на акцията различни програми на проекта са прожектирани на повече от 300 площадки в 60 региона на Русия и 15 други страни. В специално проведените майсторски класове през годините взимат участие представители на кинематографията като Никита Михалков, Владимир Хотиненко, Джаник Файзиев, Павел Лунгин, Жора Крижовников, Катя Мцитуридзе и други.