След 9 февруари 2019 г. у нас и в страните от ЕС става задължителна система за верификация на лекарствата - гаранция срещу проникването на фалшифицирани продукти в регламентираните канали за разпространение на лекарства. Изгражда се според Директива 62 на ЕС от 2011 г. и Делегиран регламент 161 от 2016 г. Засяга лекарствата с рецепта, които се отпускат в откритите и болничните аптеки.

Системата за верификация предвижда наличие и проверка на уникален идентификационен код на всяка опаковка от лекарствата с рецепта. Той се състои от 4 елемента: код на продукта, партиден номер, срок на годност, уникален сериен номер и се поставя от производителя.

В аптеката кодът се сканира с баркод четец и така се доказва произходът на продукта. При отускане кодът се дезактивира, за да няма възможност за повторна употреба.

Верификацията на лекарствата няма да се отрази нито на цените, нито на достъпа до лекарства. Финансирането е изцяло от производителите.

2019-а ще бъде година на плавен преход - в аптеките ще има лекарства със и без уникален код.

У нас системата за верификация се изгражда от Българската организация за верификация на лекарствата (БОВЛ), която обединява всички участници в процеса на снабдяването с лекарства - от производителя до аптеката. Процесът на верификация ще се контролира от Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ).