На 19 декември Руският център на Пловдивския университет прожектира за студенти и любители на руското кино четири руски късометражни филма от тематичната програма: „Фестивални хитове. Един против всички“ („Фестивальные хиты. Один против всех“) в рамките на общоруската акция „Ден на късометражното кино-2018“.

Основни организатори на проекта са: Младежкият център на Съюза на кинематографите в Русия с подкрепата на Съюза на кинематографите в Русия, „Център за подпомагане на младежки творчески инициативи“ („Роскультцентр“), Национален фонд за подкрепа на правопритежателите („Национальный фонд поддержки правообладателей“) и компания CANON.

Акцията се провежда за пети пореден път по повод Международния ден на късометражното кино и цели разпространението на руските късометражни филми и популяризацията на късото кино.

За тазгодишното издание на събитието Младежкият център на Съюза на кинематографите в Русия подбра 8 тематични програми, които да се прожектират на повече от 500 площадки в страната и по света – кинозали, библиотеки, музеи, Домове на културата, търговски центрове, университети, ресторанти и други.

Справка: Общоруската акция „Ден на късометражното кино“ е учредена на Секретариата на Съюза на кинематографите в Русия през 2014 г. по инициатива на Младежкия център на Съюза на кинематографистите в Русия. За 4 години провеждане на акцията различни програми на проекта са прожектирани на повече от 300 площадки в 60 региона на Русия и 15 други страни. В специално проведените майсторски класове през годините взимат участие представители на кинематографията като Никита Михалков, Владимир Хотиненко, Джаник Файзиев, Павел Лунгин, Жора Крижовников, Катя Мцитуридзе и други.