На 11 януари в новото пространство за култура Склад (ул. Екзарх Йосиф 16) бе открита изложбата „Дим. Истории за тютюна“. Стотици гости от цяла Европа видяха заедно с пловдивчани експозицията, която се простира на два етажа. Изложбата  е създадена специално за старта на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и е продукция на фондация „Пловдив 2019“ в партньорство с над 20 институции от България.
„Изключително съм благодарен на фондация „Пловдив 2019“, че избра тази тема за изложбата, с която стартираме откриващия уикенд. Тютюнът е изключително важно растение за нашия град. Пловдив нямаше да бъде толкова развит, ако я нямаше тази индустрия. Щастлив съм, че точно на това място, в тъй наречения Тютюнев град – индустриална зона в края на 19-и и началото на 20-и век, имаме възможност да разкажем историите на тютюна. Радвам се, че първата стачка в България, която се е случила тук в Пловдив, е включена в изложбата. Пожелавам на всички една много вълнуваща година! Ние заедно пишем история!“, каза кметът на града.
Екипът на изложбата включва куратора Весела Ножарова, авторите на историческото проучване и текстове: доц. д-р Михаил Груев, гл.ас.д-р. Борис Стоянов, д-р Станислава Груева, автора на визуална среда д-р Димитър Воденичаров; дизайнера Калина Димитрова и мултимедия Калин Серапионов. „ДИМ. Истории за тютюна” ще може да бъде разгледана до 30 март.
Първият ден на откриващия уикенд бе наситен с разнообразие от културни събития. Събитията бяха десет на локации в централната градска част.
В Регионалния етнографски музей в бе открита изложбата „Песента на дървото“, която ще може да бъде разгледана до  края на месеца. Експозицията представя традиционни народни музикални инструменти, както и съвременни, станали популярни след Освобождението (цигулка, виола, цитра, мандолина и др.).  В първия ден от откриващия уикенд музикалната програма Капана 2019.НАЧАЛОТО представи изпълнения на живо на изявени съвременни български изпълнители на открита сцена „Ядрото“ от 20 часа. В Регионалния исторически музей от 18 часа се откри фотоизложбата „ Преоткриване на наследството“. Фотографиите отразяват градски пейзажи, запечатват атмосферата на балканския град, представят шарения свят на улицата. Те ни повеждат из градски улици и дворове на къщи, съпровождат ни в изоставени села, показват ни знаци на завръщането у дома.  Изложбата „Пловдивските художници“ може да бъде видяна в галерията на Общински съвет Пловдив. Тя представя 30 произведения на автори от Дружеството на пловдивските художници. В селекцията на творбите попадат живопис, графика, скулптура, фотография, колажи и смесена техника на теми, вдъхновени от града, неговите забележителности и история. Доц. д-р Георги Трифонов, преподавател в АМТИИ, специалност „Дизайн на облеклото“, представя изложба живопис, рисунка и пластика в Балабанова къща. Основна тема в творбите му е развитието на елементите на облеклото през вековете и идентичността на българката.
Камерният концерт „Юбилеи“ е посветен на 120 години от рождението на Панчо Владигеров и 110 г. от рождението на Марин Големинов. Той стартира в 18.00 ч., в Балабанова къща.
Театралният спектакъл „Евридика в подземния свят” ще се играе на сцената на пловдивската драма от 19.00 ч., в Камерна зала със симултанен превод на английски.