На 16 януари екипът на Музейко пристига в Пловдив, за да открие официално „Еврика!“, която ще се настани в Музейния център за съвременна история на Регионалния исторически музей и ще остане в града до края на годината. В деня на отбелязването на 141 години от Освобождението на Пловдив директори, учители и представители на образователната общност ще могат да се запознаят с интерактивните изобретения и изследователския дух на изложбата. Специално за събирието, в Пловдив ще бъде и целият екип на Детския научен център, който заедно с домакините от РИМ ще представи някои от най-интересните открития на 19 и 20 век.

„Еврика!“ предлага на деца и любопитни възрастни да изследват и да опитат различен подход в света на изобретенията. Посетителите могат да опитат да изпратят телеграма с морзовия апарат на Александър Бел, чийто открития имат сериозно присъствие в изложбата. Благодарение на друго негово изобретение – фоноаутографа, малките любознайковци могат буквално да видят цветовете на вълните, които се образуват в следствия на трептенията. Основната цел на изложбата е да провокира експериментаторския подход в децата, които не трябва да се страхуват от опити и грешки в опознаването на света.

Домакин на изложбата е Регионалния исторически музей. Проектът е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Гостуването на Музейко в Пловдив се реализира и с подкрепата на EVN България.
До момента изложбата за изобретенията е гостувала на София, Разград и Габрово.