Неповторим урок за освобождението на Пловдив, организиран от народно читалище "Съвременник-1986" и комитет "Родолюбие", се проведе в камерната зала на читалището. Децата от два трети класа на СУ "Свети Софроний Врачански" научиха по нетрадиционен начин как града ни е бил освободен. Те разгледаха с огромен интерес характерните за хайдутите, опълченците и офицерите облекла и оръжия.

Беседата протече при особено голям интерес и с много въпроси от страна на третокласниците. Представителите на комитет "Родолюбие" също им задаваха въпроси и раздаваха по едно българско знаме за всеки правилен отговор. Учениците рецитираха патриотични стихотворения, а всички заедно изпяха "Вятър ечи, балкан стене". Интересният урок завърши с много снимки и обещание за нови срещи.

Винаги се радваме, когато реализираме подобни патриотични инициативи, особено насочени към деца. Много сме благодарни на комитет "Родолюбие", с които традиционно работим по тях. Нищо не може да опише емоцията, която децата изживяват, и впечатленията от видяното - никой учебник не може да разпали така интереса им към историята, както подобни уроци, коментираха организаторите от читалище "Съвременник-1986".