Свободка Стамчева, която е студент в Медицински университет-Пловдив, е една от наградените в конкурса за рисунка с микроорганизми Агар Арт 2018. Тя спечели наградата на публиката, като за нейната творба „Пейзаж” са гласували 424 души. Бъдещият лекар получава абонамент за списание Българска наука и хранителна среда по избор.

Конкурсът се организира за трета поредна година и в него микробиолози и студенти направиха възможно надникването в лабораторията и красивия свят на невидимите с просто око същества – бактерии и микроскопични гъби.

Победителите в оспорваната борба бяха определени от специално жури. Първо място спечели творбата „Златни рибки“, която изобразява бактерията Ешерихия коли и е дело на ст. експерт Силвия Ветренска и ст. експерт Мариета Илиева от РЗИ-Пазарджик. Второ място беше отредено на „Черна котка“ с автор микробиологът Ирен Иванова.

Трето място за „Сини минзухари” с автор доц. д-р Севдалина Тодорова, Русенски университет – филиал Разград, катедра „Биотехнологии и хранителни технологии“.

Четвърто място за „Диференцираща среда Левин и микроорганизмите” на студента Доротея Колева от МУ-Варна. Специална награда от фирмата съорганизатор RIDACOM беше за творбата „Главен мозък“. Тя представлява микроорганизми – пигментпродуциращи, сапрофитни изолати от околната среда. Автори са Даниела Ганчева, която е студент по медицина 4-ти курс в Медицински факултет на СУ.

Поощрителна награда от Катедра Микробиология на МУ-Пловдив беше за творбата „Цвете“, нарисувана на Ориентейшън агар с Klebsiella spp. Автор е медикът от Медицински университет-Пловдив Александра Стоянова.