Президентът Румен Радев разкритикува остро работата на правителството и парламента при отчета на втората година от мандата си.

Държавният глава поиска радикална промяна на политическата среда и стила на управление и определи ситуацията у нас като "критична". Той смята, че въпросът пред предсрочните избори не е "дали", а "кога", но смята, че трябва реформа в изборните правила.

Президентът призна, че не вижда база за партньорство със сегашния курс на управление и обвини правителството, че нарушава баланса при властите. Радев каза, че би подкрепил и нов политически проект, ако той работи за модернизацията на България.

Президентът апелира прокуратура, МВР и комисии да навлязат и в "старателно отбягвания периметър на властта".

Радев обяви и че ще формира Съвет за стратегическо развитие на България с участието на интелектуалци и висококвалифицирани специалисти, които да предложат алтернатива на "институционалния блокаж, на икономическия и идеен застой, в който се намира страната". Съставът му ще бъде обявен с указ в следващите дни.

Корупция, скандални обществени поръчки, лобистко законодателство, липса на промяна на живота на хората към по-добро, растящи бедност и неравенство, чувство за безпътица, демографска катастрофа, бяха само част от неговите критики.

"Българската демокрация ускорено губи позиции, свободата на словото е обект на преследване, последните критични гласове в българския ефир се притискат с инструментите на властта. Доверието в парламента достигна критично ниско ниво, все повече закони се изменят кардинално с преходни и заключителни разпоредби и се избягва общественото обсъждане", заяви президентът, според когото законадателният процес елиминира гражданското участие.

"Сривът на доверието и противоречията в управляващата коалиция блокират възможностите за конструктивни реформи. Липсата на прозрачност, отчетност и отговорност в управленските решения се разшири и като обхват и размер на разпределяне на публичните средства", разкритикува още президентът.

По думите му 2018 г. е катастрофа за чуждестранните инвестиции, а затварянето на предприятия е трайна тенденция.

Според него през изминалата година президентската институция често е била последната бариера за лобисткото законодателство и безотговорни политически действия.

Президентът заяви още, че властта не само не ни приближава до влизане в Шенген и в еврозоната, но ни отдалечава и от критериите за членство в ЕС.

За своята работа през годината Радев отчете успехи във външен и вътрешен план. Президентът заяви, че е задълбочил диалога с всички балкански лидери, а във всички европейски формати е отстоявал принципите на ЕС и интересите на българската страна.

"Българското общество очаква правителството да материализира огромния потенциал в двустранните отношения“, подчерта президентът.

Той акцентира и на процесите в Българската армия, където критиките му бяха свързани с недостатъчна липса на модернизация и с конкурса за избор на нов изтребител, който определи като "бутафорен".

"Докато порочната комисия за изтребителя в НС от 2017 г. блокира модернизацията за дълъг период, последните решения на управляващите окончателно я опорочиха“, каза президентът. Според него има уместни, но недостатъчни стъпки за преодоляване на некомплекта на личен състав, а трите проекта за видовете въоръжени сили не могат да решат дълбоките проблеми на армията, които изискват "всеобхватен подход“.

Радев каза, че е наложил вето на 7 закона през годината. "Ветото не е акт за противопоставяне на Народното събрание, а възможност за постигане на ефективно и справедливо законодателство", каза той. Парламентът се е съобразил само с едно от тях – промените в закона за приватизация, но това спести огромни средства на българските данъкоплатци, изтъкна държавният глава. "Пет пъти сезирах Конституционния съд. В два от случаите НС само отмени тихомълком атакуваните разпоредби", изтъкна той.

Според президента единението изисква надмогване на партийния егоизъм и личните амбиции в името на национални цели. На въпрос за пропуските в работата му, Радев благодари за подкрепата на българските граждани, която му давала сили да продължава напред.

 

Президентът Румен Радев излезе с ярка защита на депутата от левицата Елена Йончева, обвинена в пране на пари.

Държавният глава направи това в отговор на журналистически въпрос по време на отчета на първите две години от мандата си.

 

В началото на отговора си Радев посочи, че не визира само Елена Йончева, а "имам информация за много журналисти от провинцията, които са преследвани с различни инструменти на властта".

Радев спомена и "проблемите с г-жа Ахчиева", имайки предвид предаването "Открито" по БНТ.

 

„А конкретно по отношение на случая с Елена Йончева - расте убеждението сред българските граждани, че това е политическо преследване, защото реалните виновници за създаването, за политическите протекции и за разграбването на КТБ стоят извън обекта на обвинение. Ето това е огромен проблем", обясни Румен Радев.

 

И добави:

"И ако наистина г-жа Йончева се подвежда под отговорност, защото е знаела за престъпния произход на средствата, то това поражда и тежки много въпроси.

Г-жа Йончева ли подкара множество държавни институции и предприятия да си влагат парите в КТБ или управляващите по това време? И защо не се търси отговорност от тях, те са били длъжни да знаят за характера на тази банка?

Г-жа Йончева ли запушваше ушите, очите и устите на контролните органи - БНБ, МВР, ДАНС, които са били длъжни по това време да установят всички тези неща, а не получаващите пари от банката? И защо ръководствата на тези органи по това време не са подведени под отговорност?

Г-жа Йончева ли връчи наградата „Мистър икономика“?

Г-жа Йончева ли водеше по списък политици за получаване на пари на ръка от банката?

Има ли други медии, които са получавали огромни суми от тази банка? За какво са ги използвали, какво са направили с тях? И като големи медии защо те не са разбрали за престъпния произход на парите и защо те не са подведени под отговорност?“, изстреля въпросите си  президентът Радев.

 

Държавният глава посочи, че "тези въпроси ще продължават да тежат и трябва на тях трябва най-сетне да се иска ясен и конкретен отговор".