С тържествено събрание и специална декларация за подкрепа в Пловдив бе отбелязан националният празник на единството на Боливарската република Венецуела. За събитието в централата на БСП в града на тепетата специално пристигна посланичката Н.Пр. Ориета Капони. Лидерът на пловдивските социалисти Красимир Трифонов откри мероприятието с думи за съпричастност към венецуелския народ и с пожелания за преодоляване на кризата. Н. Пр. г-жа Капони благодари на организаторите от Асоциацията за приятелство „България-Венецуела” и благодари за заявената подкрепа. Тя обясни настоящата ситуация и посочи причините – действията на САЩ, които са с 20-годишна давност, още след революцията на Уго Чавeс. В илюстрация на казаното бяха показани снимки и видео материали от действителната обстановка в Каракас и подкрепата за президента Мадуро в страната. От разказа на г-жа Капони стана ясно, че трета година настоящият парламент не е узаконен от централната избирателна комисия на Боливарската република. Основанията са констатираните фалшификации и изборни нарушения, поради които комисията отказва да легитимира излъченият парламент. В такива случаи конституцията на страната предвижда разпускане и излъчване на конституционно събрание, в което участват представители от всички среди в обществото. Те влизат в ролята на законодателен орган до провеждането на нов вот. В този смисъл настоящият парламент и неговият председател са незаконни.
„Личен свидетел съм на събитията и на единството на венецуелския народ в изграждането на социалното общество, което е главната цел на президента Мадуро”, изтъкна председателят на пловдивския филиал на Асоциацията Виктор Простов. Той сподели лични впечатления от пребиваването си във Венецуела и подчерта, че са коренно противоположни на западната пропаганда и внушения за нарушения на демократични принципи и ценности. Събитието завърши с декларация, която подкрепиха присъстващите над 150 пловдивчани и чийто текст гласи:

ДО Г-Н НИКОЛАС МАДУРО
ПРЕЗИДЕНТ
НА БОЛИВАРСКА РЕПУБЛИКА ВЕНЕЦУЕЛА
ЧРЕЗ ПОСОЛСТВОТО
НА БОЛИВАРСКА РЕПУБЛИКА ВЕНЕЦУЕЛА

КОПИЕ: Министерство на външните работи на република България

Уважаеми Г-н Президент Мадуро,
Ние, участниците в днешната среща, посветена на събитията във Венецуела, Ви информираме, че според нас Вие сте единственият законно избран президент на Боливарска република Венецуела. Присъединяваме се към всички истински демократични народи и политици, към мрежата за солидарност с народа на Венецуела. Осъждаме посегателствата на САЩ и някои страни от Европа срещу законно и демократично избрания президент, базирани на двойни стандарти и фалшива демократичност.
Поздравяваме Ви за Вашето героично отстояване на интересите на венецуелския народ и на Вашите Президентски позиции.
Ние сме с Вас и героичния народ на Венецуела.