Началото на пролетния сезон бележи и начало на едно ново сътрудничество – Живко Мутафчиев показва за пръв път самостоятелна изложба в галерия "Аспект", макар и да присъства като автор от много години в общи живописни и графични изложби. След пауза от почти седем години, пловдивчани ще имат възможност да се срещнат отново с неговото интригуващо творчество.
    Картините на Живко Мутафчиев носят силен заряд и собствен дух, стилът му е разпознаваем, характеризиращ се с експресивност, колорит и майсторски рисунък. Композициите му съчетават умело фигурално и абстрактно, пресъздавайки със замах сцени, излезли сякаш от филмова лента. Платната на Живко Мутафчиев носят една специфична фрагментарност и кинематографичен подход, героите му са уловени и запечатани в различни житейски ситуации, те са различни и пъстроцветни и като характер, и като емоция. Замечтани жени – някак анонимни, но същевременно познати, вълнуващи, прелъстително омайващи;разхождащ кучето си мъж, открояващ се като силует на светлината на уличните лампи; персонажите му са космополитни, но заедно с това близки, разбираеми и разпознаваеми, в миг на усамотение, но не самотни. Художникът като един драматург, кинематографично фокусира вниманието ни върху своето индивидуално усещане за героите, преживяващи различни житейски ситуации, на пръв поглед обикновени, но същевременно издаващи емоционална дълбочина. Посланието на твореца е да запомняме моментите, които ни карат да се чувстваме живи, които ни подсещат колко прекрасен е живота, карат ни да мечтаем, които ни дават тласък, които вдъхновяват. Разказва за онези моменти, в които се чувстваш специален – все едно си сам в целия свят и този свят пулсира единствено и само заради теб, заедно с теб.
    В изложбата в Аспект Живко Мутафчиев представя тридесетина живописни платна, рисувани през последните няколко години. Откриването е на 13 февруари в 18.00 часа в салона на галерията, а изложбата може да бъде видяна в продължиение на три седмици, до 5 март.