Окръжен съд – Пловдив осъди на шест години лишаване от свобода при първоначален строг режим Славчо Д. 21-годишният мъж е признат за виновен в това, че 28 май 2018 г. в гр. Пловдив при условията на опасен рецидив, след като е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една година, изпълнението на което не е отложено по реда на чл. 66 от НК, е отнел златен синджир на стойност 360 лв. от владението на С. Г., с намерение противозаконно да я присвои, като е употребил за това сила – престъпление по чл. 199, ал.1 т.4 във вр. с чл. 198 ал.1 във вр. с чл. 29 ал. 1 б. „А“ от НК.
На 28 май 2018 г. около 13,40 часа Славчо Д. посетил Пробационната служба – звено Пловдив, на бул. „Македония“ №21а. Там положил подпис пред младши инспектор в службата във връзка с изпълнение на предходно наложено му наказание пробация. След това се насочил към автобусната спирка в близост до службата. По същото време пострадалата С. Г. излязла от намиращия се в близост хипермаркет от голяма търговска верига. Преминала покрай спирката и продължила към дома си по ул. „Трети март“, навлизайки в малък парк. В този момент Славчо Д. вървял след пострадалата, настигнал я и издърпал силно от врата й златния синджир, който се скъсал. След като се успокоила, жената подала сигнал на тел. 112.
След проведените оперативно-издирвателни мероприятия и оглед на монтираното видеонаблюдение в района е извършване разпознаване на извършителя на грабежа.
Делото бе разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие по глава XXVII от НПК, като подсъдимият призна фактите и обстоятелствата, описани в обвинителния акт, като се съгласи да не се събират доказателства за тези факти, а съдът да ползва събраните по досъдебното производство доказателства. Размерът на наложеното спрямо подсъдимия ефективно наказание е определен, след намаляването на наказанието с една трета, съгласно чл. 58а, ал.1 от НК.
Присъдата подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Пловдивския апелативен съд.