„Днес, задачата на социалистите в пловдивския район „Източен”  е да не позволим изборите да бъдат опорочени и откраднати за пореден път от шайката „ГЕРБ”! Ще бъде трудно, ще се сблъскаме с „изборната машина” на Цветанов и Тотев, но съм сигурен във всеки от вас!”, каза председателят на районната структура инж. Йордан Василев. В доклада си пред редовната отчетна конференция на БСП – Източен той предупреди за мощната пропаганда на управляващите, чиято цел е да откаже избирателите от участие в изборите. „Огромно количество фалшиви новини, за да обезверят и малкото останали мислещи хора в държавата ни”, подчерта Василев, след което анализира и местната политическа обстановка. Той изтъкна, че БСП е единствената опозиция в Пловдив, защото всички останали политически сили са в колаборация с ГЕРБ на общинско, районно или национално ниво.
Председателят на областния предизборен щаб и народен представител Георги Търновалийски акцентира върху предстоящите избори за Европейски парламент и очерта задачите за тяхното спечелване.
Теодора Халачева отечете пред делегатите на районната конференция парламентарната си дейност. „Диалогът за бъдещето на България е все по-нужен”, посочи тя в контекста на демографската криза и необходимата подкрепа за българското семейство като фокус за всички политики – данъчна, здравна, образователна, социална и финансова.
Конференцията утвърди номинации за евролистата. Сред предложените от основни партийни организации са президентът на ПЕС Сергей Станишев, Ирина Бокова – генерален директор на ЮНЕСКО два мандата, народните представители Елена Йончева, проф. Иво Христов, проф. Румен Гечев, евродепутатите Георги Пирински, Петър Курумбашев и Мочил Неков.