Лекарите от  Отделението по анестезиология и интензивно лечение ОАИЛ в МБАЛ „Централ Хоспитал“ в Пловдив спасиха 70-годишна пловдивчанка в миастенна криза, страдаща от миастения.
Жената беше в изключително тежко състояние - не можеше да ходи, трудно дишаше и едвам преглъщаше, разказа началникът на отделението и добави, че с постъпването пациентката веднага е поставена на изкуствена вентилация.
Тя е докарана в болницата от близките, на които лечебни заведения в Пловдив и София отказват лекарска помощ. Медиците поемат грижите за жената и провеждат най-модерното лечение, съобразно всички световни медицински стандарти – с плазмафереза,  извънтелесно очистване на организма от циркулиращите в него патологични антитела и имунни комплекси и  имуновенин, препарат за подсилване на имунитета.
Благодарение на положените усилия след около месец тя е изписана и си тръгва от болницата самостоятелно, не само ходи, но може да диша и преглъща сама. Принос за успешния изход имат и двама експерти от  УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив -  проф. д-р Янко Илиев, началник на Токсикологията и проф. д-р Мария Манова, водещ специалист в областта на имунните невропатии. Те се отзоваха и ни оказаха пълно съдействие, увери д-р Тони Пълдъмова, началник на ОАИЛ в МБАЛ „Централ Хоспитал“. Според нея и медици от екипа – д-р Мирослава Тилкиян и д-р Маргарита Вачева, резултатът е плод и на партньорството на роднините на болната, които през цялото време са на тяхно разположение и напълно ги подкрепят.
В момента леглата в отделението се заемат от пациенти с тежка дихателна и сърдечна недостатъчност. Усложненията, които предизвикват вирусните инфекции при хората с белодробни, сърдечно съдови и онкологични заболявания, ги довеждат в болницата, тъй като се нуждаят от специални интензивни грижи. Постоянно се полагат грижи за болни от рак, на които екипът помага да се подобри общото здравословно състояние - да се преодолеят последиците от химиотерапията и упорития болков синдром.
Нашите болни са с различни диагнози, но общото между тях е само едно - всички са в тежко общо състояние, а пролежаването в отделението зависи от индивидуалния отговор на всеки болен към терапията, посочи д-р Пълдъмова. Постъпват хора от Пловдив, от страната и от чужбина. Част от тях са преминали терапия през Отделението по медицинска онкология в „Централ Хоспитал“.
Завеждащата изтъкна, че въпреки дефицита на медицински кадри в България и в Европа, на болните са гарантирани 24-часово медицинско обслужване от висококвалифициран персонал, който е способен да реагира адекватно на динамичното състояние на пациентите, което се променя с минути, а не с часове.