Петима души са заболели от морбили през тази година в страната. Това съобщи проф. д-р Тодор Кантарджиев, заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни заболявания и национален консултант по микробиология Данните са от Националната референтна лаборатория. Три  деца между 1 и 3 години лежат в Инфекциозна болница в София

Още две бебета на няколко месеца са били контактни с разболелите се и в момента лекарите разчитат на предадения от майката имунитет по време на бременността.

Всички случаи са от селата около Гоце Делчев.

"Не коментирам какви са причините тези деца да не са ваксинирани", заяви проф. д-р Тодор Кантарджиев.

Той призова към пълно внимание на личните лекари, както и да се мобилизира системата на здравните медиатори, която съществува. Тази система се държи на около 150 момичета от ромската общност, които са обучени.

Специалистът призова за редовна ваксинация срещу морбили, заушка и рубеола, тъй като изключително сериозно се застрашава колективния имунитет, а най-застрашени в момента са неваксинираните по здравословни причини.

Кантарджиев предупреди, че последиците при неваксиниране могат да бъдат страшни. "Виждал съм млади, красиви момичета, напълно слепи заради вторична неврологична симптоматика", заяви професорът и бе категоричен, че при редовна ваксинация - на 13 месеца и на 12 години - имунитетът е за цял живот.

 При епидемията през 2009 година у нас имаше 25 смъртни случая при 24 000 заразени, което е обичайният процент при разпространение на заболяването - 1 смъртен случай на 1000.

През 2017 година 10-месечно бебе от пловдивския квартал "Столипиново" почина от морбили. Тогава в Пловдив бяха регистрирани от 36 случая.