Модерна животоспасяваща апаратура на стойност 16 000 лева получи Клиниката по детска хирург на УМБАЛ "Свети Георги". Средствата за закупуването й  бяха събрани от благотворителния базар на учениците от ОУ “Княз Александър I“ и благотворителния търг на картини, организиран от Медицинския университет и Младежката организация на БСП. На днешната церемония при връчването на дарението всичко се обединиха под   мотото "Доброто и любовта побеждават"

Към събраната от двете акции сума от 10 000 лева,  компания за продукти за здравеопазването също добавя дарение и така уредите за прецизни вливания на разтвори стават общо 5 – 2 инфузомата и 3 перфузора.

„Апаратаурата е животоспасяваща за малките пациенти. Тя е последно поколение и ще ни помага много.  Нашите анестезиолози спасяват деца  оперирани на 800 грама, с вродени тежки аномалии и всеки ден се нуждаят от тези апарати. Сега нашите лекари няма да се питат - кое дете да включат на апарата, всяко дете ще има свои апарат. Само днес до обяд оперирахме 10 деца", заяви  началникът на детската хирургия проф. Пенка Стефанова.

Тя благодари на дарителите, които получиха икона с лика на Богодородица. Присъстващите ученици заявиха, че с удоволствие са участвали в благотворителния търг, за да помогнат на нуждаещи се деца.