Пълно картографиране на проблемите и решаването им с комплексен подход – около това становище се обединиха участниците в кръгла маса по темата „Стратегия за кв. Столипиново”, която се проведе в Пловдивския общински съвет. „Изработването на краен документ е дълъг процес, на който поставяме началото”, посочи организаторът и модератор на дискусията инж. Йордан Василев, председател на РС на БСП – Източен. Той подчерта, че в момента никой не разполага с обективни изходни данни за населението в квартала. Фондациите,  работещи на терен, посочиха някои факти, но и те също не бяха категорични в статистиката. Сигурно е , че около 95% от къщите са незаконни, че неграмотността е основен проблем и генерира престъпност, а без намесата на държавата всяка инициатива е обречена. Председателят на Общинския съвет Савина Петкова посочи: „Без закони е невъзможно да се решават проблемите, не е по силите на местната власт”. Според Петя Манева, общински съветник от БСП, неспазването на законите назад в годините е довело до натрупване на проблеми до критично равнище. Секретарят на съвета по етническите въпроси в Областна управа обясни, че резултатите от докладите за дейностите в квартала, известен като най-голямото гето на Балканите, не са удовлетворителни. Болшинството от къщите  са върху общински терени, живеещите в тях искат те да бъдат узаконени и да си плащат данъците. Парадоксално е, че и сега има такива, които внасят налози в общинската хазна, без да са собственици, стана ясно от обсъждането.
Представителите на ромски организации съобщиха, че всяка година населението в квартала нараства с по 1 500- 2000 души, няма улици вече заради презастрояването, а хигиената е критично ниска, пълзят заради и болести. Младите роми не знаят български, нямат образование, респективно и работа.
Според народният представител от „БСП за България” проф. Иво Христов има дълбоко некомпетентно разбиране за циганския проблем. „В сегашния си жалък статус циганите се използват злонамерено от политически сили. От една страна, служат за електорален „резервоар”, а от друга са плашило за различни „паркетни” национализми. Принципът е „Разделяй и владей! ”, анализира той. Според него проблемите не могат да се решат на парче, а с цялостен и комплексен подход. По думите му дефицитът на строители, заварчици и техници може да бъде преодолян чрез обучението на роми, а не със скандалното внасяне на кадри от Виетнам. Проф. Христов акцентира върху образованието, подчерта, че голяма част от строителните програми могат да се извършват от малцинството и обясни как грамотните цигани да служат за модел, че може и по друг начин. Проблемът не е тяснопартиен и трябва да се реши не въпреки циганите, а през тях и чрез тях”, посочи народният представител. „Очевидно за управляващите всичко е наред, щом отсъстват днес”, обясни председателят на РС на БСП – Източен и отбеляза, че са били поканени градоначалникът и районният кмет, лидери на политически партии в Пловдив. По думите му за положителните резултати на каквато и да е задълбочена инициатива е нужен политически консенсус и политическа последователност.  „Включването на хората от квартала е условие за всяка програма или стратегия”, допълни Йордан Василев и заяви, че БСП в Пловдив ще изработи документ до местните избори.