Регионалната здравна инспекция Пловдив изпрати предписания  до личните лекари за взимане на мерки срещу заразата от морбили. Това става след информацията, постъпила в Министерството на здравеопазването за увеличаването на заболелите на територията на страната,в голямата си част от, които са деца.  При всички заразени с морбили заболяването протича   с висока температура, катарални прояви – хрема, кашлица и макулозен обрив.  Те са консултирани са с инфекционист и са хоспитализирани.    За Пловдив и региона се предписват следните мерки:     Да се предоставят по набори неимунизираните с имунизация срещу морбили от 13месеца до 18 години като брой, с цел предоставяне на ваксина от РЗИ Пловдив. Срокът за това е до 25 февруари тази година.

Незабавно обхващане на неимунизираните,съгласно възрастта и приоритетно обхващане на всички подлежащи през годината с 1 доза комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола, като не се допускат случаи на необосновано отлагане на имунизацията, като това трябва да стане веднага.  

 Вниманието на лекарите да е насочено към ранно откриване признаците на морбили и организиране на необходимите действия за съобщаване, изолация, диагностика, превенция на ВБИ и лечение.

 Всеки случай със симптоматика на морбили да се насочва за консултация с инфекционист, хоспитализация, провеждане на лабораторна диагностика и лечение.

При съмнение за заболял от морбили, включително чуждестранни граждани временно пребиваващи в страната, незабавно да се уведомява Дирекция „Надзор на заразните болести” отдел „Противоепидемичен контрол” РЗИ Пловдив.  На този етап няма случаи на заболели от морбили в Пловдив и областта.