„пАРТньорство“ е образователна инициатива, която цели да вдъхнови ученици от училищата ОУ „Найден Геров“ и ОУ „Кирил Нектариев“ в кв. „Столипиново“, въвличайки ги в реална творческа среда. По този повод фондация „Пловдив 2019“ организира, като част от проекта  „Всички заедно – за по-добро образование и здраве“ посещение на група ученици, техните учители и двама образователни медиатори в Регионален етнографски музей – Пловдив на 20 февруари. Целта е там те да научат повече за постоянните експозиции на музея и да посетят изложбата „Песента на дървото“, която разказва за народните музикални инструменти (гайда, гъдулка, тамбура, зурна и др.). Обиколката ще е под формата на игра като ще включи и финална практическа задача за затвърждаване на наученото. Следващата седмица на 26 февруари, друга група от двете училища ще посети Детския отдел, както и Американския център на Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив. Учениците ще получат въведение в света на литературата, както и интерактивно обучение за техническа грамотност с помощта на екипа и специално роботче.

Четири културни институции в града вече са част от инициативата „пАРтньорсво“ като ангажират в своите програми групи ученици от кв. Столипиново. В края на миналата година съвместно с Градска художествена галерия –  Пловдив и Държавна Опера – Пловдив учениците опознаха значими места в Стария град като се спряха най-вече в експозиция „Златю Бояджиев“. Там  научиха основни понятия и техники в изобразителното изкуство и създадоха свои рисунки от вече видяното по време на обиколката. Врати отвори и Дом на културата „Борис Христов“ с гостоприемната г-жа Опера, която им разказа какво се случва зад кулисите на едно представление.
   
    „пАРТньорство“ подготвя всеки месец по две прояви до края на юни 2019 г. Всички културно-образователни занимания са съобразени с подготовката на учениците и целят да разширят досегашните им образователните програми. С помощта на учителите, медиаторите и включените културни институции, инициативата създава интерес и нюх към изкуството и стимулира творческото развитие сред децата.

Фондация „Пловдив 2019“ е партньор на Община Пловдив по проект „Всички заедно - за по-добро образование и здраве“, по „Програма за насърчаване на социалното включване на ромите и другите уязвими групи” на Българо-швейцарска програма за сътрудничество. Това е дългосрочен проект с дейности за периода от 2016 до 2019 г., насочен към образователната и здравна интеграция на роми и други уязвими групи, живеещи на територията на кв. "Столипиново" в Пловдив. Повече за предишните дейности по проекта, можете да прочетете тук.