Лекарства  против кашлица са с прени за продабажба и употреба, тъй като съдържат съставката фенспирид. Това реши  Комитетът по безопасност към ЕМА„

Медикаментите  са под формата на сироп и таблетки и носят потенциален риск от проблеми със сърдечния ритъм. Те са предназначени за възрастни и деца над 2-годишна възраст за облекчаване на кашлица при белодробни заболявания.

Експертите съветват хората да не приемат леакарства, съдържащи фенспирид, а ако забележат сред своите лекарства за кашлица такива със съставката, да се допитат до фармацевт или лекар.

В миналото са известни случаи на проблеми със сърдечния ритъм при пациенти, които употребявали такива лекарства. Правени са проучвания върху животни, които показват, че фенспиридът може да увеличава QT интервала при хората. Сега решението за временното спиране на медикаментите се базира на неклинични проучвания.

Лекарствените продукти с фенспирид са позволени в България, Литва, Латвия, Франция, Португалия, Румъния и Полша. Продават се под различни наименования - Еуреспал, Сиресп, които са разпространени в нашата страна, Elofen, Epistat, Eurefin, Eurespal, Fenspogal,Fosidial, Kudorp, Рneumorel, Pulneo.