Изпратено е писмо до ЕК във връзка с предизвикалия спорове въпрос относно  пола на децата  във въпросника на инструмента за дигитална самооценка SELFIE. Днес преди обяд изпратихме писмо до ЕК, надявам се да има положителен отговор от Комисията да отпадне този вариант за отговор или да отпадне целият въпрос, посочи на пресконференция в Пампорово министърът на образованието Красимир Вълчев,предаде БТА.
        Споделяйки  реакцията в обществото по този въпрос,  образователният министър уточни, че  не подкрепя по какъвто и да било начин навлизането на джендър идеология в българското училище. Предвид конституцията и обществената реакция  предприехме единственото възможно действие, което можехме да предприемем - да изпратим писмо до ЕК, заяви Красимир Вълчев. Той присъства на провеждащия се в Пампорово III партньорски форум на Института за интегрирано управление на общините на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" и Областната администрация - Смолян.
        Въпросникът в никакъв случай не е насочен към определяне или самоопределяне пола на децата, уточни министър Вълчев. Според него инструментът е много полезен за определяне степента на дигитална готовност на училищата и целта не е  да се проповядват някакви идеологии, свързани с "третия пол". Нито ние, нито ЕК искаме да го компрометираме с този детайл, посочи министърът. 
      По думите му системата с въпросника не е на сървъра на министерството и то не може да внесе корекции относно спорния въпрос.